+421 233 456 254

Celoročné pneumatiky – kedy a ako vám môžu ušetriť

Obdobie prezúvania letných pneumatík za zimné je po roku opäť tu. Možno už vás koľkokrát napadlo, či sa neoplatí obuť svoje vozidlo do celoročných pneumatík. Zvlášť, keď zimy u nás už nie sú, čo bývali. Celoročné pneumatiky sa skutočne môžu vyplatiť, má to ale niekoľko ALE.

Celoročné pneumatiky – kedy a ako vám môžu ušetriť

Radšej celoročky, než v lete jazdiť na zimných

Mnohí vodiči v snahe ušetriť peniaze za nákup letných pneumatík, jazdia celý rok na zimných pneumatikách. To však nie je najšťastnejšie riešenie. Zimné pneumatiky sa na rozpálenom asfalte rýchlo opotrebovávajú, sú hlučné a výrazne zvyšujú spotrebu paliva. Preto, ak chcete jazdiť celú sezónu na jedných pneumatikách, zvoľte radšej tie celoročné.

Ich výhoda oproti letným pneumatikám v zime je zvýšená trakcia pri nízkych teplotách (nezaskočí vás sneh v apríli a pod.) a v porovnaní so zimnými v lete lepšie odvádzajú vodu a znižujú hluk. Tiež im nevadí nadmerné prehrievanie a neopotrebovávajú sa toľko.

Všeobecne ich však nemožno porovnávať s pneumatikami, ktoré sú priamo určené na leto/zimu. Už len z fyzikálneho hľadiska nie je možné, aby jedna zmes fungovala rovnako dobre pri teplotách okolo 35 °C ako pri -15 °C. Zimné a letné pneumatiky sú vyrobené z odlišných zmesí a s rôznymi dezénmi tak, aby vo svojom období podali čo najlepší výkon.

Rozhodne nemôžeme celoročné pneumatiky odporučiť vodičom, ktorí kladú vysoké nároky na ovládateľnosť vozidla a ročne najazdia desaťtisíc kilometrov.

Kde celoročné pneumatiky ušetria

Celoročné pneumatiky sa vyplatia predovšetkým sviatočným vodičom, ktorí sa na cesty nevydávajú príliš často a príliš ďaleko. Pokiaľ najazdíte, povedzme, pár jednotiek tisíc kilometrov ročne, a ešte po meste, má zmysel vaše auto obuť do celoročiek. Ušetríte tým za nákup, výmenu, vyvažovanie a skladovanie dvoch sád pneumatík. Navyše sa vám nestane, že vám pneumatiky zostarnú v garáži (pneumatiky staršie ako 6 rokov by sa nemali používať z bezpečnostných dôvodov).

Nevýhody celoročných pneumatík

  • Vždy myslite na to, že sa jedná iba o kompromis medzi letnými a zimnými pneumatikami. Nie je to úplná náhrada. Pri meraní brzdnej dráhy v lete na suchej vozovke a v zime na zasneženej, nemôžu celoročné pneumatiky nikdy obstáť voči letným, resp. zimným pneu.
  • Niektorí vodiči preferujú na zimu užší profil pneumatík. Táto možnosť pri celoročných pneumatikách samozrejme odpadá.

ADAC sa na celoročné pneumatiky pozerá skepticky

"Vývoj celoročných pneumatík ide stále dopredu a lepší sa aj ich kvalita, ale v danom ročnom období stále nedokážu konkurovať letným a zimným pneumatikám," píše ADAC s tým, že by ich odporučil iba v dvoch prípadoch zo siedmich. "Neexistujú teda žiadne celoročné pneumatiky, ktoré by obstáli bez jediného problému," uvádza nemecký autoklub. Konečné rozhodnutie však záleží iba na vás.

V porovnaní celoročných pneumatík dopadli najlepšie plášte Michelin CrossClimate XL.