+421 233 456 254

Ako vybrať nosič bicyklov?

Sezóna dovoleniek sa nezadržateľne blíži. Pokiaľ patríte medzi športovcov, potom ju možno strávite ako rad aktívnych Slovákov na bicykli. S tým ale prichádza zásadná otázka – ako bicykel dopraviť na miesto určenia? Hoci sa ponúka celý rad spôsobov, ako bicykel prevážať autom, zďaleka najlepšou možnosťou zostávajú nosiče najrôznejších typov. Ktorý je pre vás ten správny?

Ako vybrať nosič bicyklov?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aké sú typy nosičov na bicykel a čo majú spoločné?

Rozlišujeme celkom tri typy nosičov bicyklov na auto – strešné, na piate dvere a na ťažné zariadenie. Už podľa názvu môžeme poznať, že sa líšia svojim umiestnením, z ktorého následne vyplývajú ich vlastnosti. Dva, resp. tri črty im sú ale spoločné:


Pri výbere ktoréhokoľvek z nich je potrebné dať si pozor na platnú homologáciu pre danú krajinu, teda overenie vlastností konkrétneho nosiča z hľadiska prípustnosti jeho použitia v konkrétnom štáte.


Rýchlosť riešiť nemusíte. Hoci môže byť rozdielna v závislosti od výrobcu, mali by všetky nosiče zvládnuť najvyššiu povolenú rýchlosť 130 km/h.


Ak ste vlastníkmi karbónového bicykla, máte o jednu drobnú starosť navyše, a síce použitie špeciálneho chrániča, aby nedošlo k poškodeniu rámu.

 

Aké sú výhody a nevýhody jednotlivých typov nosičov bicyklov?

Každý variant nosiča bicyklov vyhovuje niekomu inému. Pripravili sme pre vás stručný zoznam ich zásadných výhod a nevýhod, aby ste sa mohli rozhodnúť, ktorá je pre vás tá pravá.

 

Nosič na strechu

Najobľúbenejší a tiež najlacnejší variant nosičov bicyklov sa upevňuje na strechu pomocou hagusov, ktorými je na rozdiel od ťažného zariadenia vybavená väčšina áut. Ich výhodou je dobrý pomer cena/výkon a v závislosti od veľkosti strechy možnosť prepravy až 4 bicyklov.

Ich nevýhodou je zhoršená manipulácia s bicyklom, mierne zvýšenie spotreby v dôsledku zhoršenej aerodynamiky a tiež výška vozidla, ktorá sa po umiestnení bicyklov do nosiča výrazne zdvihne a je nutné mať to počas jazdy neustále na pamäti.

 

Stresni nosic

 

 

Nosič na piate dvere

Druhý typ nosiča nie je príliš častý, a to najmä z toho dôvodu, že jeho nevýhody prevažujú nad výhodami. Ide však o dobrý spôsob prepravy bicykla pre určité typy vozidiel. Ich výhodou je pomerne nízka obstarávacia cena a jednoduchšia manipulácia s bicyklom oproti strešným nosičom.


Nosiče na piate dvere nemožno použiť na vozidlách s karosériou sedan, majú zvýšené riziko poškodenia laku automobilu a obmedzujú výhľad z vozidla zadným oknom. Ak je vaše vozidlo vybavené spojlerom alebo plastovou lištou na spodnej hrane piatych dverí, nemožno ich použiť. V neposlednom rade potom zaťažuje pánty dverí.

 

 

nosic 5 dvere

 

 

Nosič na ťažné zariadenie


Ideálne riešenie prevozu bicykla autom. Nosič na ťažné zariadenie je zo všetkých typov užívateľsky najpohodlnejší a najuniverzálnejší. Jeho montáž na auto je relatívne jednoduchá, rovnako ako uchytenie bicyklov. Najväčšou prednosťou je umiestnenie bicyklov za autom, vďaka ktorému nosič zachováva dobré aerodynamické vlastnosti a nemusíte pri jeho použití myslieť na výšku vozidla. Prístup do kufra je tiež bezproblémový - nosič sa totiž dá odklopiť. Zmestia sa naň až 4 bicykle a tie zaťažujú iba ťažné zariadenie.


Jeho nevýhodou je vyššia cena, nutnosť prehodenia ŠPZ z kufra na nosič, poprípade obstaranie tretej registračnej značky, nutnosť prítomnosti ťažného zariadenia na vašom vozidle, obmedzený výhľad zo zadného okna a nutná obozretnosť pri parkovaní.


Pri výbere nosiča na ťažné zariadenie je tiež nutné dbať na typ elektrickej spojky. Hoci je možné kúpiť redukciu, je lepšie zaobstarať si rovno kompatibilnú 13 alebo 7 pinovú zásuvku.

 

 

nOSIC NA TAZNE ZARIZENI

 

 

Pokiaľ s výberom nosiča bicyklov stále váhate, obráťte sa na našu infolinku. Radi vám pomôžeme.