+421 233 456 254

Ako vybrať pneumatiky? S tipmi od nás vyberiete správne

Vždy kupujte pneumatiku so správnymi rozmermi:

Najprv sa pozrite na údaje z technického preukazu, kde nájdete jediné správne údaje. Pokiaľ beriete ohľad na informácie, ktoré sú na bočnej strane pneumatík, môžete sa dostať do situácie, keď na vaše auto kúpite zlé pneumatiky. Toto platí najmä pri ojazdených vozidlách, kde je riziko, že pôvodný majiteľ, z akéhokoľvek dôvodu, kúpil na svoje auto zlý rozmer pneumatík. Vy by ste sa tak mohli slepo riadiť zlými údajmi a opakovane na Vaše vozidlo kupovať pneumatiky, ktoré na dané autá nie sú povolené.

Nepodceňujte ani rýchlostný index pneumatiky

Pri výbere pneumatík by ste nemali brať ohľad iba na rozmery, ale sú ďalšie parametre, ktoré treba postrážiť. Napr. rýchlostný index pneumatiky. Informácie o tom, aký rýchlostný index má mať pneumatika na vašom vozidle, nájdete aj v technickom preukaze vozidla. Ak na vaše vozidlo obujete pneumatiku s nižším rýchlostným indexom, môže sa stať, že sa vám bude pneumatika pri vyšších rýchlostiach deformovať. Naopak použitím vyššieho rýchlostného indexu neriskujete napr. problém na STK.

Štítok pneumatiky nemusí vždy hovoriť pravdu

Od roku 2012 musia mať všetky pneumatiky predávané v Európskej únii štítok, ktorý zákazníka informuje o vplyve pneumatiky na spotrebu paliva, priľnavosti na mokrej vozovke a miere vonkajšieho hluku vydávaného pneumatikou. Bohužiaľ, smutnou realitou je, že niektorí predajcovia uvádzajú na pneumatikách chybné údaje, ktoré majú umelo zlepšiť kvalitu daného tovaru. Ako už ukázali nezávislé testy, aj medzi pneumatikami, ktoré sa „pyšnia“ najvyšším ratingom, existujú výrazné rozdiely. A navyše pneumatika má ďalšie vlastnosti, ktoré na EÚ štítku uvedené nie sú. Pri výbere pneumatiky sa teda neriaďte striktne iba štítkom, ale tiež si zistite napr. ako si jednotlivé pneumatiky viedli v nezávislých testoch.

Nové pneumatiky vs. tie z bazáru

Životnosť pneumatiky pri správnom skladovaní je 5 rokov (po tejto dobe odporúčame pneumatiky vymeniť z dôvodu únavy materiálu). Avšak, pri nesprávnom skladovaní je životnosť pneumatiky nižšia a môže byť aj iba 2 roky. Pokiaľ kupujete pneumatiku bez overenej histórie, napr. z bazáru, podstupujete riziko, že sú vnútorné strany pneumatiky poškodené a ich spoľahlivosť je tak diskutabilná. Ak teda nechcete kupovať nové pneumatiky, odporúčame si zaobstarať iba také, ktoré majú overenú históriu, tj. viete, ako boli skladované, že nie sú poškodené. Zároveň počítajte s tým, že pneumatiky so vzorkou menšou ako 3 mm majú citeľne horšie jazdné vlastnosti. Pokiaľ je pre vás pri jazde prioritou bezpečnosť, neschádzajte pneumatiky až na zákonom stanovené minimum 1,6 mm, zároveň tiež nekupujte ojazdené pneumatiky so vzorkou menšou ako 3 mm.

To posledné, podľa čoho by ste mali vyberať pneumatiku – cena

Lacné pneumatiky môžu predstavovať výrazne dlhšiu brzdnú dráhu, horšie jazdné vlastnosti na suchej aj mokrej vozovke, horšie s nimi môžete prechádzať zákrutami a pod. Nevýhod, s ktorými sa u lacných pneumatík môžete stretnúť, je celý rad. Pokiaľ nechcete hazardovať s vaším vozidlom či vaším zdravím, nevyberajte pneumatiky iba podľa ceny (ani tie nové, ani ojazdené).