+421 233 456 254

6 tipov, ako predĺžiť životnosť pneumatík

Jedným zo snov každého motoristu určite je, aby mu pneumatiky vydržali čo najdlhšie. Máme pre vás niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým môžete predĺžiť životnosť pneumatík, ale taktiež zvýšiť jazdný výkon a bezpečnosť vášho vozidla.

6 tipov, ako predĺžiť životnosť pneumatík

1) Kontrolujte pravidelne tlak v pneumatikách

Nedostatočne nahustené alebo prehustené pneumatiky môžu mať výrazný negatívny vplyv na jazdné podmienky aj opotrebenie pneumatík. Ako často by ste mali tlak v pneumatikách kontrolovať? Ideálne každých 14 dní, ale stačí aspoň raz za mesiac, a to v čase, keď sú pneumatiky chladné. Správne nahustené pneumatiky sa po prvé nebudú tak opotrebovávať, a navyše nebudú zvyšovať spotrebu paliva. Okrem toho môžete tiež skontrolovať celkový stav pneumatík - či napríklad na pneumatike nie sú nejaké hrče alebo trhliny, aby ste včas predišli ich úplnému zničeniu.

2) Pravidelne prehadzujte pneumatiky

Má vaše auto pri všetkých štyroch kolesách rovnaké rozmery? Potom môžete využiť trik, ktorý vám pomôže predĺžiť životnosť celej sady pneumatík a dlhšie zachovať ich jazdné vlastnosti. Je to jednoduché – po každých 5-10 tisícoch kilometrov vymeňte pneumatiky z prednej nápravy na zadnú a naopak. Neviete, či to môžete urobiť aj pri svojom aute? Pozrite sa do veľkého technického preukazu, kde nájdete predpísané rozmery kolies aj pneumatík.

3) Nezabúdajte na vyváženie pneumatík

Ďalšou dôležitou vecou, ktorá prispieva k zvýšeniu životnosti pneumatiky, ale aj celkovej bezpečnosti jazdy, je vyváženie kolies. To by rozhodne nemalo prichádzať na rad až v prípade komplikácií alebo po výmene pneumatík, ale pravidelne po 20-25 tisícoch kilometrov alebo po 12 mesiacoch. Nedávajte šancu tomu, aby vás rozhodili nerovnosti na vozovke, výmole alebo železničné prejazdy!

4) Používajte pneumatiku v správnom období

Životnosť pneumatík predĺžite aj vďaka tomu, že budete v pravý čas prezúvať pneumatiky. Zimné a letné pneumatiky majú totiž iné vlastnosti, ktoré sú optimalizované na odlišné jazdné podmienky. Takže napríklad použitím zimných pneumatík v lete nielenže výrazne zvýšite opotrebenie pneumatík, ale aj viac riskujete – zvyšuje sa brzdná dráha, znižuje sa ovládateľnosť vozidla v zákrutách a pod.

5) Dbajte na uskladnenie pneumatík

Mnohí z vás určite vedia, ako skladovať pneumatiky, ale opakovanie je matka múdrosti. Pneumatiku pred uložením umyte prúdom vody (nepoužívajte chemické prípravky!) a skontrolujte, či sú čisté, bez maziva, benzínu alebo ďalších látok, ktoré by mohli poškodiť gumu. A kde uskladniť pneumatiky? Najlepšie na chladnom, tmavom mieste bez priameho slnečného svitu a zdroja tepla.

6) Aj vaše riadenie môže predĺžiť životnosť pneumatík

V neposlednom rade môžete ovplyvniť životnosť pneumatiky štýlom jazdy. Prudké rozjazdy alebo brzdenie na poslednú chvíľu rozhodne nie sú veci, ktoré vaše pneumatiky ocenia.