+421 233 456 254

Ako správne uskladniť pneumatiky po sezóne

Okolo skladovania pneumatík koluje množstvo mýtov a nepresností. Veľa motoristov navyše túto problematiku vôbec nerieši a pneumatiky skladujú „ako sa dá“. Nevhodným uložením pneumatík, či už zimných, alebo letných, môžete podstatne skrátiť ich životnosť. Preto sme pre vás pripravili prehľad zásad správneho skladovania pneumatík.

Ako správne uskladniť pneumatiky po sezóne

Pred uskladnením

Než sa vrhnete na uskladňovanie svojich kolies, mali by ste ich najskôr riadne očistiť, z dezénu odstrániť kamienky a zistiť stav behúňov (hĺbka dezénu, asymetria v opotrebení). S čistými pneumatikami sa vám bude lepšie manipulovať.

Keď budete mať všetky pneumatiky čisté a suché, je vhodné ich uložiť do igelitového vreca. Pamätajte, čím viac sucha a menej vzduchu, tým lepšie. Niektorí fajnšmekri si dokonca ukladajú pneumatiky do vákuových vriec, z ktorých odsajú všetok vzduch. A dôvod? Znemožnením prístupu vzduchu spomalíte prirodzený proces starnutia materiálu, zamedzíte vzniku plesní a usadzovaniu prachu a nečistôt.

Kam s nimi?

Pneumatiky uschovajte na čistom, tmavom a teplotne stabilnom mieste. Ideálne v chladnejšom priestore (10 – 15 °C) bez prístupu slnečných lúčov (UV škodí zmesi, z ktorých sú pneumatiky vyrobené). Kde pneumatiky skladovať? Ideálne v garáži či pivnici.

Pokiaľ nemáte žiadny vhodný priestor, môžete využiť možnosti pneuservisov, ktoré ponúkajú uskladnenie pneumatík vo svojich skladoch za poplatok. V tomto prípade je vhodné si skontrolovať, akým spôsobom budú vaše pneu uložené.

Spôsob uskladnenia sa líši podľa toho, či sú pneumatiky na ráfikoch, alebo nie

Pokiaľ váhate, či sa oplatí mať dve kompletné sady pneumatík, alebo prezúvať letné a zimné pneumatiky na jednej sade ráfikov, máme pre vás len dva argumenty. Po prvé prezúvanie pneu z ráfikov nie je dvakrát lacná záležitosť. Po druhé každé vyzúvanie a obúvanie pneumatiky namáha jej pätky, čo môže tiež ovplyvniť jej životnosť. Rozhodnutie ale necháme na vás.

Ale späť k správnemu skladovaniu pneumatík. To sa totiž líši podľa toho, či budete k zimnému/letnému spánku ukladať samotné pneumatiky, alebo kompletné pneu vrátane diskov

USKLADNENI.png

Ako uskladniť pneumatiky bez ráfikov?

So samotným spôsobom uskladnenia vám pomôže priložený obrázok. Pneumatiky bez ráfikov je ideálne skladovať postojačky vedľa seba, ideálne v stojane. Nikdy ich neklaďte na seba, ani ich nevešajte. Vystavili by ste ich riziku deformácie.

Ako uskladniť kompletné kolesá?

Naopak kompletné kolesá nestavajte vedľa seba, ale na seba! Celé kolesá je možné tiež zavesiť za ráfiky, alebo nasunúť na vodorovnú tyč, aby na ne nebol vyvíjaný zbytočný tlak.

Či už svoje kolesá alebo pneu uložíte do akejkoľvek polohy, myslite na to, že by ste ich mali aspoň raz za mesiac pootočiť alebo preskladať, aby nedošlo k deformácii plášťa alebo vytvoreniu plôšok na pneumatikách.

Čím lepšie svoje pneumatiky uskladníte, tým menej práce s nimi budete mať, až na ne opäť dôjde rad!