+421 233 456 254

10 tipov ako znížiť spotrebu paliva počas jazdy

Český štatistický úrad uvádza, že pohonné hmoty patria medzi tri najvýznamnejšie výdavky, ktoré každý mesiac zaťažujú náš rodinný rozpočet. Vyššie sú už iba náklady na bývanie a stravovanie. A to už stojí za zamyslenie nad tým, ako na palive ušetriť. Možností je mnoho. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

10 tipov ako znížiť spotrebu paliva počas jazdy

Uvedomelí vodiči sú schopní na palive za rok ušetriť stovky až tisíce korún. Jedným z najzásadnejších faktorov, ktoré ovplyvňujú spotrebu paliva je štýl, ktorým riadime naše vozidlo. Kľúčová je správna voľba a nahustenie pneumatík a nesmieme zabudnúť ani na vplyv aerodynamiky auta.

1. Štýl jazdy peňaženka spozná

Základom je plynulá jazda, počas ktorej sa plne venujete riadeniu, sledujete prevádzku a predvídate, ako bude vyzerať cesta pred vami. Nebudete tak na poslednú chvíľu pred zákrutou brzdiť, unáhlene podraďovať alebo inak zmätkovať. Rozhodne neušetríte jazdou v štýle brzda-plyn-brzda. Snažte sa udržiavať rovnaké tempo, prípadne využite tempomat. Tempomat vám dokáže ušetriť aj 0,5 l/100 km. Je ale vhodné ho používať prevažne na rýchlostných cestách a diaľniciach. V meste jeho potenciál príliš nevyužijete.

K umiernenej jazde pomôže aj to, keď nebudete šoférovať v strese. Vyjdite vždy s dostatočnou časovou rezervou, pustite si pokojnú hudbu a zbytočne sa nenechajte vytočiť ostatnými vodičmi alebo dopravnou situáciou. Pre nízku spotrebu paliva je ideálna rýchlosť medzi 80 a 100 km/h.

2. Plánujte, ušetríte

Keď vás čaká dlhá cesta, snažte sa dopredu naplánovať trasu tak, aby bola čo najpriamejšia a s čo najmenším prevýšením. Často vyjde lacnejšie dlhšia cesta s minimom zákrut a kopcov než na kilometre kratšia cesta, ktorá je kľukatá a kopcovitá.

3. Správne zaradenie je základ

Prvý rýchlostný stupeň používajte len a iba na rozjazd. Na jazdu v náročnom teréne a po snehu je vhodnejšia a úspornejšia „dvojka“. Zároveň by vaše rozjazdy mali byť plynulé a pokojné. Snažte sa čo najrýchlejšie preradiť na vyšší stupeň. Vašu nádrž určite nepoteší pretekanie s autom vo vedľajšom pruhu na semaforoch.

S rýchlostnými stupňami súvisí aj naša druhá rada. Na vyšší rýchlostný stupeň zaraďte vo chvíli, keď vám otáčkomer ukazuje 2 000 - 2 500 ot./min. Pri dieselových motoroch, ktoré v tomto rozsahu pracujú úspornejšie, zaraďte už pri dosiahnutí 2 000 ot./min. Čo najskôr zaraďte aj pri jazde do kopca.

4. Systém ŠTART/STOP

Už dávnou nie je pravdou, že štartovanie motora je náročné na spotrebu paliva. Naopak. Moderné vozidlá využívajú chytré funkcie ŠTART/STOP, kedy sa motor automaticky vypne pri zastavení a pri vyradení na neutrál a pustenie spojky. Po zošliapnutí spojky sa motor opäť naštartuje. Cieľom tohto systému je práve čo najväčšia úspora paliva.

Rovnako tak už nie je potrebné pred jazdou zahrievať motor. Oveľa lepšie je prvých pár kilometrov ísť pokojným tempom.

5. Strážte si pneumatiky

Jazdíte v zimných pneumatikách celý rok? Síce tým ušetríte za obstaranie letných pneumatík, ale spotreba vášho auta, najmä v lete, rapídne rastie. Zimné pneumatiky majú vplyvom inej konštrukcie vo vyšších teplotách oveľa vyšší odpor ako pneumatiky letné. Tým sa výrazne zvyšuje spotreba paliva, a to až o 10 % oproti letným pneumatikám. Nehľadiac na to, že zimné pneumatiky nie sú prispôsobené na jazdu za veľmi horúcich dní.

Pri výbere nových pneumatík sa zamerajte na hodnotu valivého odporu. Čím nižšia, tým lepšie. A nemalý vplyv na spotrebu paliva má aj šírka pneumatík. Širšie majú väčší odpor a vďaka tomu aj väčšiu spotrebu.

Chcem pomôcť s výberom nových pneumatík

Dôležité je tiež pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách. Podhustené pneumatiky majú nižšiu životnosť, nie sú na cestách bezpečné a zvyšujú spotrebu paliva až o desať percent. Tlak v pneumatikách kontrolujte ideálne raz za mesiac, a to na studených pneumatikách.

6. Nepodceňujte aerodynamiku

Je dobré myslieť aj na aerodynamiku auta. Akékoľvek predmety (spoilery, nárazníky, prahové lišty, nosiče bicyklov, prázdne strešné boxy), ktoré bránia plynulému prúdu vzduchu, zvyšujú aj spotrebu paliva. Preto pokiaľ viete, že nosič bicyklov alebo strešný box nebudete aktuálne potrebovať, dajte si tú prácu a upracte ho do pivnice.

Keď budete vyberať nový nosič bicyklov, zvoľte ten na guľu za auto, ktorý má oveľa menší odpor, než keď sú bicyckle umiestnené na streche auta.

Rovnako tak zvážte, či naozaj potrebujete na prevoz väčších bremien vozík, alebo bude stačiť kufor auta. Samotný prívesný vozík zvyšuje spotrebu auta o 1 l/100 km, a čo potom keď ho plne naložíte. Ak musíte vyjsť s prázdnym vozíkom, zložte zadné čelo, ušetríte si tak pár desatiniek.

Aerodynamiku auta dokonca zhoršujú aj otvorené okienka pri vyšších rýchlostiach (cca 0,3 l/100 km).

7. Pozor na hmotnosť

Nemáme na mysli hmotnosť vašu, ale celkovú hmotnosť vozidla. Pretože každých desať kíl navyše zvyšuje spotrebu minimálne o 0,1 l/100 km. Schválne si prejdite interiér svojho vozidla a odstráňte z neho všetko, čo na cestovanie nepotrebujete. Každý liter zabudnutej PET fľaše s limonádou, barel s vodou do ostrekovačov, každý gram zablatených bežeckých topánok a ťažkého náradia z dielne vaša peňaženka pocíti.

Niektorí odborníci dokonca odporúčajú tankovať iba 10 l paliva, aby auto nebolo zbytočne ťažké. Je pravdou, že pri natankovaní plnej nádrže zmizne prvá tretina paliva oveľa skôr ako tá posledná.

8. Klimatizácia a iné vymoženosti

Okrem stiahnutých okien bohužiaľ zvyšuje spotrebu aj zapnutá klimatizácia. Najmä v prvých troch minútach po spustení sa zvyšuje spotreba auta až o 1,68 l/100 km (podľa štúdie ADAC). Ušetriť môžete, keď pred jazdou auto vyvetráte alebo po rozjazde pôjdete chvíľu s otvorenými oknami, aby chladnejší vzduch mohol prúdiť cez vozidlo.

Odporúčame okrem klimatizácie zapnúť vnútornú cirkuláciu vzduchu. Kompresor potom nemusí ochladzovať vzduch, ktorý nasáva zvonku. No a samozrejme nesmiete mať pri pustenej klimatizácii otvorené okná.

Podobný efekt ako klimatizácia má aj kúrenie, vyhrievané sedadlá a zrkadlá.

9. Pozor, čo si do auta nalievate

Svoj podiel na spotrebe paliva má aj kvalita samotných pohonných hmôt.Z nekvalitného paliva sa môžu v motore hromadiť usadeniny, ktoré spôsobujú vyššie trenie a skracujú životnosť motora. Navyše musíte viac pridávať plyn, aby malo auto rovnaký „odpich“ ako s palivom kvalitnejším. Dbajte tiež na kvalitu a včasnú výmenu oleja. Starý olej má horšie mazacie schopnosti a taktiež zvyšuje trenie = spotrebu.

10. Buďte aktívni

Našou poslednou radou chceme apelovať na to, aby ste si vždy rozmysleli, či je nutné ísť na nákup, do mesta, na poštu, pre deti na krúžok autom. Práve jazdy na krátke vzdialenosti, kedy sa motor nestihne ani poriadne zahriať sú pre neho najhoršie. Chôdza je zdravá, tak ju prevádzkujte čo najčastejšie a nechajte svojho motorového miláčika niekedy oddýchnuť.

Suma sumárum ušetríte balík

Keď si prejdete článok znova od začiatku a sčítate si jednotlivé desatiny, zistíte, že správnou jazdou a starostlivosťou o auto môžete významne znížiť spotrebu pohonných hmôt. A za ušetrené peniaze môžete vziať rodinu na výlet.