+421 233 456 254

Povinnosť zimných pneumatík sa týka každého motoristu

Zimné pneumatiky zaisťujú, že jazdné vlastnosti automobilu sú optimálne nielen na snehu a ľade, ale za všetkých podmienok pri nízkych teplotách.Pri rôznych teplotách reagujú pneumatiky rozdielne, preto sa na výrobu zimných pneumatík používajú špeciálne zmesi a dezény. A to nielen z dôvodu bezpečnosti, pretože dobrá priľnavosť je všeobecne základom pre ľahké riadenie a spoľahlivé brzdenie.

Povinnosť zimných pneumatík sa týka každého motoristu

Pri nízkych teplotách iné pneumatiky nemajú rovnakú výkonnosť ako vo svojej prirodzenej teplotnej škále. Do týchto teplôt sú vytvorené práve zimné pneumatiky. Je tiež potrebný agresívnejší typ dezénu, nielen pre lepšiu priľnavosť na snehu, ale aj na ľade a pre účinnejšie odvádzanie povrchovej vody.

Samozrejme nesmieme zabudnúť na vyhlášku č. 290/2011 Zb., ktorá majiteľom motorových vozidiel ukladá povinnosť mať zimné pneumatiky:

V období od 1. novembra do 31. marca, ak

a) sa na ceste nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, alebo

b) možno vzhľadom na poveternostné podmienky predpokladať, že sa na ceste počas jazdy môže vyskytovať súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, možno použiť motorové vozidlo kategórie M alebo N2) na jazdu v prevádzke na pozemných komunikáciách iba za podmienky použitia zimných pneumatík18a), a to pri motorových vozidlách s maximálnou prípustnou hmotnosťou nepresahujúcou 3 500 kg na všetkých kolesách a u motorových vozidiel s maximálnou prípustnou hmotnosťou prevyšujúcou 3 500 kg na všetkých kolesách hnacích náprav s trvalým prenosom hnacej sily. Zimné pneumatiky podľa prvej vety musia mať hĺbku dezénu hlavných dezénových drážok alebo zárezov najmenej 4 mm a pri motorových vozidlách s maximálnou prípustnou hmotnosťou presahujúcou 3 500 kg najmenej 6 mm.

4 rovnaké zimné pneumatiky na vozidle:

Pri montáži iba zimných pneumatík napríklad na poháňanú prednú nápravu, zaistíte rozjazd vozidla. Pokiaľ však na zadnej náprave necháte letné pneumatiky, ktoré v zimnom období strácajú takmer všetky svoje jazdné vlastnosti, môžete veľmi ľahko dostať vozidlo do šmyku. Pokiaľ necháte zimné pneu iba na zadnej náprave a na prednej necháte pneumatiky letné, je veľmi pravdepodobné, že pri zatočení nebude vozidlo reagovať a pôjde rovno! A práve z tohto dôvodu nám § 40c zák. č.361/2000 Sb., jasne prikazuje použitie zimných pneumatík na všetkých 4 kolesách.

Viete, aká je minimálna hĺbka dezénu?

Pokiaľ klesne hĺbka dezénu pod 5 mm, pneumatika už nemá vplyvom úbytku vzorky dostatočné schopnosti záberu. Môže sa tak stať, že sa stretnete s problémami už pri samotnom rozjazde, kedy pneumatiky začnú kĺzať. Nedostatočná hĺbka dezénu má tiež výrazný vplyv na brzdnú dráhu. Rozdiel medzi brzdnou dráhou pneumatík s osemmilimetrovým a päťmilimetrovým dezénom sú rovné dva metre pri jazde v obci. To je polovica prechodu pre chodcov. Mimo obec je to 7 m a na diaľnici dokonca viac ako 14 m.

Zákonom stanovená minimálna hĺbka dezénu pri zimných pneumatikách je 4 mm.

TIPY NA ZIMNÚ SEZÓNU 2019/2020

Medzi dlhodobo najpredávanejšie pneumatiky patria značky Michelin, Continental a Barum. Odporúčame nasledujúce pneumatiky:

Prezujte včas, nech dôjdete bezpečne tam, kam mierite.

Potrebujete poradiť s výberom zimného obutia? Neviete, aká pneumatika sa hodí pre vaše vozidlo? Kontaktujte Mojepneu na telefónnom čísle +421 233 456 254

Máte záujem o naše služby? Využite online rezerváciu!

ONLINE REZERVACE