+421 233 456 254

Širšie alebo užšie pneumatiky na zimu?

Veľkosť kolies na automobiloch sa v posledných rokoch neustále zväčšuje a rozmery kolies, ktoré boli predtým považované za nadštandardné, sú dnes úplne bežné. S tým súvisí aj zmena v správaní výrobcov pneumatík, ktorí kladú dôraz na väčší jazdný komfort aj na veľmi širokých pneumatikách s nízkymi profilmi. Aké, ale zvoliť na vaše auto do zimného obdobia?

Širšie alebo užšie pneumatiky na zimu?

Riaďte sa pokynmi v technickom preukaze
Väčšina automobilov má dnes vo veľkom technickom preukaze výrobcom povolených viac možností, čo sa týka šírky a veľkosti kolies (nielen pre zimné obdobie). Pričom si môžete byť istí, že je váš automobil navrhnutý, skonštruovaný a otestovaný na prevádzku s uvedenými rozmermi tak, aby bola jazda na takýchto pneumatikách bezpečná. S iným rozmerom však môže dôjsť k zmene jazdnej stability, pneumatiky môžu zasahovať do iných častí automobilu a v neposlednom rade nemusia zo svojho konštrukčného hľadiska vyhovovať zaťaženiu náprav vozidla. Pri dosiahnutí vysokej rýchlosti potom môže dôjsť k ich predčasnému opotrebovaniu alebo zničeniu.

Čo obuť na zimu?
Tu sa naskytuje otázka – do akých pneumatík obuť náš automobil do zimnej prevádzky? V minulosti prevládal trend, že na zimu montujeme zásadne užšie pneumatiky a menšie kolesá. Dnes už je trochu iná doba, pneumatiky majú oveľa lepšie vlastnosti, pri ich výrobe sú použité nové technológie a množstvo ďalších funkcií, ktoré moderné auto s modernými elektronickými systémami a vysokým krútiacim momentom potrebuje, a bez ktorých sa nezaobíde.

Na druhej strane sú tu fyzikálne vlastnosti, ktoré sú stále rovnaké a každá šírka pneumatiky má odlišné vlastnosti aj pri rovnakom dezéne. Pokiaľ chcete teda zameniť širšie pneumatiky za užšie, je vhodné sa riadiť niekoľkými pravidlami, ktoré zaručia najideálnejšie vlastnosti pre rôzne štýly jazdy a hlavne miesta, kde sa najčastejšie pohybujete.

Výhody širších pneumatík:

  • lepšie záberové vlastnosti na suchej a vlhkej vozovke, na ubehnutom snehu a ľade
  • rýchlejšie a presnejšie reakcie na povely riadenia
  • vyššia maximálna prejazdová rýchlosť zákrutou
  • lepšia odolnosť voči opotrebovaniu

Nevýhody širších pneumatík:

  • menšia odolnosť proti vzniku aquaplaningu
  • horšie brzdné vlastnosti na nespevnenom snehu, v snehovej bahenici a na vozovke pokrytej vrstvou stojacej vody
  • vyššia spotreba
  • väčšie zaťaženie brzdového systému

Naše odporúčanie: Vždy vyberajte veľkosť pneumatiky podľa toho, kde sa s vozidlom najčastejšie pohybujete, a čo od pneumatík očakávate. Pokiaľ budete jazdiť primárne po diaľniciach a cestách v meste, kde sa so snehom nestretávate pravidelne, volili by sme širšie pneumatiky. Úzky profil naopak vynikne v extrémnych situáciách, ako je častá jazda v hlbokom snehu, v horách. Pokiaľ bývate v mieste s častou snehovou pokrývkou, voľte radšej pneumatiky užšie. Úzky profil sa do snehu lepšie „zahryzne“ a nepustí.

Šťastnú cestu