+421 233 456 254

Mitas. Motocyklové pneumatiky s českými koreňmi

Inovatívne technológie, kvalitné materiály, vlastné know-how. Výroba pneumatík pre motorky Mitas siaha až do 30. rokov minulého storočia. Poznať je to v každom záhybe dezénu.

Mitas. Motocyklové pneumatiky s českými koreňmi

Už takmer 80. rokov sa jedna z najstarších, pôvodne českých, značiek pneumatík Mitas zameriava na výrobu prvotriedneho obutia pre mimocestné vozidlá. Ide najmä o poľnohospodárske a stavebné stroje, vysokozdvižné vozíky, ľahké nákladné automobily, vybrané typy lietadiel a v neposlednom rade obutie pre motocykle.

So svetom motoriek je Mitas spojený od svojho vzniku v roku 1933, kedy začal okrem iného vyrábať aj obutie pre motocykle. A nezostal len pri civilnej výrobe. Už roku 1947 priviedol na svet svoje prvé obutie pre závodné motocykle určené na súťaže na plochej dráhe. Odvtedy sa zaoberá vývojom motocyklových pneumatík pre hobby aj športové využitie. V segmente moto pneu si vybudoval pevné miesto s vlastným know-how, ktoré ďalej rozširuje. Vo svojom centrálnom laboratóriu vyvíja originálne zmesi a samozrejme prísne testuje všetky pneumatiky, než ich uvedie na trh.

Motocyklové pneumatiky Mitas sú obľúbené nielen u moto nadšencov, ale aj u výrobcov motocyklov a dlhého radu profesionálnych športovcov najrôznejších disciplín. Spolieha sa na nich napríklad rally pretekár Simon Marčič, okrem iného známy pravidelnou účasťou na Rallye Dakar v kategórii Original; Adventure Racing a extrémny enduro pretekár Chris Brich; Sandra Gomez – druhá žena, ktorá dokončila zlatú triedu Roof of Africa a prvá, ktorá dokončila zlatú triedu Red Bull Romaniacs; freestyle motokrosár Libor Podmol, motokrosový tím 737 Performance GasGas CBO alebo pretekár na plochej dráhe a výherca svetového titulu v závodoch na dlhej trati FIM Long Track 2020 Lukas Fienhage a mnoho ďalších profesionálov, ktorí potvrdzujú vysokú spoľahlivosť, odolnosť a vysokú kvalitu pneumatík pre motorky značky Mitas.

 

 

Výber motocyklových pneumatík Mitas

Ponuka moto pneu Mitas s prehľadom pokrýva kompletnú škálu disciplín a dokáže si z nej vybrať skutočne každý. Všetky jej motocyklové pneumatiky sa vyznačujú inovatívnymi technológiami, prvotriednymi materiálmi, vysokou spoľahlivosťou, bezpečnosťou, skvelým výkonom a v mnohých prípadoch sú k dispozícii aj v prevedení s bielou bočnicou.

Vybrané modely využívajú unikátnu dvojzmesovú technológiu MCTT s vysokým obsahom oxidu kremičitého a siliky. MCTT pneumatikám zaručuje dlhšiu životnosť a spolu s ňou perfektný kilometrový nájazd, ideálnu priľnavosť na vozovke za každého počasia aj pri extrémnych uhloch náklonu, rovnako ako lepšiu trakciu za vysokých aj nízkych teplôt.

 

 

Pre väčšiu prehľadnosť výrobca označuje terénne pneumatiky nasledujúcimi farebnými pruhmi:

Značenie enduro pneumatík MITAS:

Žltý pruh (Super) – takto označené pneumatiky disponujú stredne tuhou konštrukciou a zmesou, ktorá je špeciálne navrhnutá pre vysokorýchlostné enduro. Ideálne sú do tvrdých, suchých podmienok.

Zelený pruh (Super Light) – pneumatiky so zeleným pruhom majú konštrukciu kostry ľahkú a mäkkú. Vyrobené sú z gumovej zmesi, ktorá je vyvinutá na technické enduro. Vhodné sú aj do mokrých a klzkých podmienok.

Dvojitý zelený pruh (Super Soft) – označuje pneumatiky, ktoré sa vynímajú ľahkou konštrukciou kostry s ultragumovou zmesou, ktorá je určená pre extrémne enduro pri nízkych rýchlostiach. Skvele sa hodia aj na jazdu v mokrých a klzkých podmienkach.

Dvojitý žltý pruh (Dakar) – motocyklové pneumatiky s dvojitým žltým pruhom sa vynímajú veľmi tvrdou kostrou a vykazujú zvýšenú odolnosť proti poškodeniu. Určené sú pre vysokú záťaž a dlhé dobrodružné jazdy v extrémnych podmienkach.

 

Značenie motokros pneumatík MITAS:

Dvojitý červený pruh (Sand Terrian) – motokrosová závodná pneumatika s najtvrdším behúňom vyvinutá pre mäkký a piesočnatý terén.

Červený a žltý pruh (Soft Medium Terrain) – motokrosová závodná pneumatika vyrobená s behúňom zo stredne tvrdej zmesi určená pre mäkký až stredný terén.

Červený a zelený pruh (Medium Hard Terrain) – motokrosová závodná pneumatika s mäkším behúňom ideálna pre stredný až tvrdý terén.

Biely pruh – označuje zimné offroad motocyklové pneumatiky MITAS. Toto motokrosové obutie na zimné použitie (hroty, motoskiöring a motokros na ľade) má klasickú kostru a špeciálnu mäkkú zmes, ktorá zostáva pružná a elastická v mrazoch až do -10 °C.

Motocyklové pneumatiky MITAS bez farebného pruhu – sú vhodné na tréning a hobby jazdu.

 

Motocyklové cestovné a športové pneumatiky Mitas

Pohodlie a sebavedomie v každej zákrute. Športovo cestovné pneumatiky Mitas Touring Force a ich modifikácie pre skútre Mitas Touring Force - SC sú zamerané na všestranné využitie a bezpečnosť na všetkých typoch spevnených komunikácií. Disponujú dvojzmesovou technológiou MCTT. Skvelá voľba pre motocykle Super Sports, Sports Naked, Sports Touring, Maxi Scooters a dvojúčelové motocykle Adventure Touring.

Sport Force+ sú navrhnuté ako bezpečné a predvídateľné motocyklové obutie na každodennú jazdu na ceste. Ich špeciálna zmes dosahuje extrémne rýchlo ideálnu prevádzkovú teplotu. Sú skvelou voľbou pre motocykle typu Super Sports, Sports Naked a Street Naked.

Sport Force+ EV sú ako doma na verejných komunikáciách aj závodných dráhach. Vďaka dvojzmesovej technológii MCTT majú lepšiu trakciu pri vysokých teplotách a dobrú priľnavosť pri extrémnych uhloch náklonu. Ideálne pre motocykle Super Sports, Sports Naked a Sport Touring.

Sport Force+ RS sú stvorené predovšetkým na použitie na závodných tratiach, ale vďaka homologácii nájdu uplatnenie aj na verejných komunikáciách. Ich zmes Racing Soft sľubuje optimálnu priľnavosť pri extrémnych uhloch náklonu a prevádzkovej teplote 80 °C. Na okruhu ich testoval na mašinách Super Sports a Sport Naked sám Randy Krummenacher.

MC-50 je bezpečné a predvídateľné obutie určené na každodennú jazdu na ceste. Špeciálna zmes je navrhnutá na okamžité dosiahnutie optimálnej prevádzkovej teploty. Je možné využiť pre retro motocykle aj Street Naked.

MC-25 Bogart sú motocyklové pneumatiky navrhnuté pre každodennú jazdu po spevnených komunikáciách, ich zmes skvele dosahuje optimálnu prevádzkovú teplotu a sú ideálne pre maloobjemové motocykle.

MC-7 sú skvelou voľbou pre cestovanie a dochádzanie. Zmes zaisťuje skvelú priľnavosť za sucha aj za mokra a dlhú životnosť. Skvelé pre motocykle Custom a Sport Classic s malým objemom.

Mitas ponúka aj cruiserové pneumatiky Cruiser Force navrhnuté ako bezpečné a predvídateľné obutie na každodennú jazdu s unikátnym vzorom dezénu a špeciálnou zmesou navrhnutou pre dlhú životnosť a skvelú priľnavosť na suchej aj mokrej vozovke. Odporúčame pre motocykle Classic Cruiser a Power Cruiser.

 

   

 

Motocyklové trailové (cestovno terénne) pneumatiky Mitas

Terra Force R sú motocyklové 90/10-cesta/off road pneumatiky určené pre jazdcov, ktorí vyžadujú perfektný výkon na asfalte, ale jazdia aj na šotolinu. Využívajú dvojzmesovú technológiu MCTT, ktorá im zaisťuje špičkový kilometrový nájazd a priľnavosť v zákrutách aj pri vysokých teplotách. Vysoký obsah siliky v zmesi ponúka skvelú priľnavosť na vozovke za mokra. Unikátna konštrukcia a dizajn dezénu zaisťujú vysokú stabilitu v priamom smere aj hladké ovládanie ťažších trailových motoriek. Vďaka týmto vlastnostiam sú originálne výbavou motocykla KTM 1290 ADVENTURE S 2021.

Moto pneu Mitas Enduro Trail-ADV je obutie pre všetkých jazdcov, ktorí nechcú obetovať špičkový výkon vo vysokej rýchlosti na vozovke kvôli lepším schopnostiam v teréne. Tieto špičkové 70/30 - cesta offroad pneumatiky sú uspôsobené pre všestranný výkon a istotu na spevnených vozovkách aj v teréne. Sú vybavené dvojzmesovou technológiou MCTT, vďaka ktorej vykazujú perfektný kilometrový nájazd a priľnavosť v zákrutách, a to aj pri nízkych teplotách. Ich dobrú priľnavosť na mokrej vozovke potom zaisťuje vysoký obsah siliky. Unikátna konštrukcia a špeciálne vyvinutý pozdĺžny dezén ponúka vynikajúcu stabilitu v priamom smere, plynulé ovládanie a nízku hlučnosť na ceste pre ťažké trailové motocykle. Perfektné obutie pre moto typu Adventure.

Originálné pneumatiky pre motocykle KTM 890 ADVENTURE R 2023 Enduro Trail+ klasifikácia M+S (blato + sneh) 60/40 - cesta/offroad sú navrhnuté pre všestranný, istý výkon na spevnených cestách a šotoline. Ich agresívny dezén so šípovým vzorom Big Block Chevron ponúka perfektnú stabilitu, priľnavosť a prejazdnosť v zákrutách za sucha aj za mokra. Vybrané veľkosti pneumatík Enduro Trail+ sú k dispozícii aj vo verzii DAKAR s vyššou životnosťou. Rovnakými vlastnosťami ako s variantom DAKAR je potom vybavený aj model motocykových pneumatík Mitas Enduro Trail, ktorý je vďaka klasifikácii 50/50 cesta/offroad ešte univerzálnejším obutím. Optimálna voľba pre všetky motocykle typu Adventure.

Enduro Trail XT a Enduro Trail XT+ sú dizajnované ako M+S 30/70 a 20/80 cesta/offroad obutia pre všestranný výkon a istotu na všetkých typoch šotolinových terénov vrátane technických terénnych tratí. Ich agresívny pozdĺžny blokový dezén tvaru lopatky ponúka priľnavosť na mäkkom, blatistom, tvrdom aj kamenistom teréne bez zásadného zhoršenia vlastností na spevnenej vozovke, a to aj za mokra. Oba modely sú navyše k dispozícii aj vo verzii DAKAR s predĺženou životnosťou pre jazdu v naozaj náročnom teréne. Skvelé obutie pre všetky stroje typu Adventure.

Enduro Trail Rally je obutie navrhnuté pre vysokorýchlostné súťaže Raly Raid na všetkých typoch terénu. Konštruované sú tak, aby podávali prvotriedny výkon a disponovali vysokou stabilitou aj odolnosťou proti poškodeniu. Ich výkonná zmes je nakombinovaná s agresívnym zadným blokovým dezénom a zosilnenou kostrou, a preto dokážu ponúknuť maximálnu priľnavosť a odolnosť vo všetkých teplotách aj za vysokých rýchlostí. Maximálnu kontrolu v akomkoľvek teréne zaisťujú tri rôzne varianty predných dezénov. Odporúčame pre motocykle Rally Adventure a Dual-Sports.

Motocyklové pneumatiky E-05 a E-06 s klasifikáciou M+S sú navrhnuté pre klasické trailové motorky. Dezén Trail ponúka vysokú odolnosť, priľnavosť aj výkon, ktorý využijete na ceste aj mimo nej vo všetkých typoch terénu.

Trailové pneumatiky Mitas MC-23 Rockrider sú určené pre jazdcov, ktorí žijú jazdou v teréne, ale čas od času sa pohybujú aj na spevnených cestách. Skvelú priľnavosť, stabilitu a prejazdnosť v zákrutách aj za mokra má na svedomí agresívny Big Lock dezén so zmesou Heavy-Duty. Skvelá voľba pre dvojúčelové cestovné motorky Adventure a Enduro s menšou kubatúrou.

Všestranný výkon a istotu na spevnených vozovkách aj v teréne ponúkajú motocyklové pneumatiky Mitas MC-24 s klasifikáciou 70/30 cesta/offroad. Zmes Heavy-Duty v kombinácii s hlbokým krížovým dezénom zaisťuje trakciu aj predvídateľný výkon v režime ON/OFF. Dobrá voľba pre dvojúčelové cestovné motorky Adventure.

 

   

 

Motocyklové terénne pneumatiky

Obutie Terra Force-EF je navrhnuté pre jazdcov požadujúcich istotu, priľnavosť a dokonalú kontrolu v akejkoľvek situácii aj rýchlosti na akomkoľvek povrchu a v akomkoľvek náročnom teréne. Charakteristické je špeciálne navrhnutou konštrukciou hrotov, ktoré rešpektujú závodné normy FM. K dispozícii je v troch unikátnych zmesiach a konštrukciách kostry v prevedení Terra Force-EF Super, Super Light a Super Soft, ktoré ponúkajú dokonalú trakciu, stabilitu a odolnosť v každom teréne.

Zadná pneumatika Terra Force-EF PRO je navrhnutá pre súťaže Extreme Enduro FIM pre všetky technické úseky vo všetkých typoch terénu, najlepšie sa však hodí do terénu klzkého a kamenistého. Jej veľmi mäkká konštrukcia kostry a zmes Super Soft zaisťuje extrémnu trakciu a dokonalú priľnavosť. Odporúčame pre motocykle Enduro a Hard Enduro.

Rada motocyklistických pneumatík Terra Force-EX v prevedeniach Terra Force-EX SM a Terra Force-EX MH je navrhnutá pre súťaže Enduro Xross na všetkých typoch mäkkého až stredne ťažkého terénu s prvotriednym výkonom, stabilitou a odolnosťou proti opotrebovaniu za mokra aj za sucha. Variant SM, ktorý je k dispozícii vo verziách Super a Super Light, je ideálny pre Enduro motocykle a Dual-Sports, variant MH je potom k dostaniu vo verziách Super, Super Light a Super Soft a jej vlastnosti najviac využijú motocykle typu Enduro a Dual -Sports, vrátane Junior Enduro.

Pneumatiky rady Terra Force-EX označené ako XT a HT sú vhodné pre technický Enduro Xross na všetkých typoch tvrdého terénu. Majú prvotriedny výkon, vynikajúcu trakciu a zvýšenú odolnosť proti prierazu. Varianta Terra Force-EX XT je k dispozícií vo verziách Super a Super Light. Varianta Terra Force-EX HT ponúka verziu ICE so špeciálnou zmesou navrhnutou tak, aby fungovala aj pri najnižších teplotách. Skvelé pneumatiky pre Enduro a Dual-Sports motocykle.

Enduro Hybrid je obutie navrhnuté pre rôzne tvrdé a kamenisté terény s kombinovanými vlastnosťami pneumatík Trial a Enduro, dostupné je vo verziách Super a Super Light. Ideálne pneumatiky pre Enduro a MX motocykle.

Motokrosové pneumatiky Terra Force-MX Sand (predná) a Terra Force-MX Sand 2 (zadná) sú špeciálne konštruované pre preteky MotoXross v hlbokom mäkkom piesočnatom teréne. Ponúkajú vynikajúcu trakciu a stabilitu pri zatáčaní aj brzdení. Sú vybavené vysoko výkonnou zmesou tvrdej gumy a špeciálne navrhnutou kostrou so zvýšenou bočnou podporou, čo im dodáva neuveriteľnú trakciu a dokonalú kontrolu. Perfektná voľba pre MotoXross motocykle.

Terra Force-MX SM sú pneumatiky dizajnované pre závody MotoXross na mäkkom až stredne ťažkom teréne. Poskytujú špičkovú trakciu, kontrolu a odolnosť vďaka vysoko výkonnej mäkkej gumovej zmesi pre vynikajúcu trakciu a špeciálne navrhnutej kostre. Vhodné aj pre juniorské stroje typu MotoXross.

Posledné pneu motokrosovej rady Terra Force-MX MH sú pripravené pre závody MotoCross na stredne ťažkom až ťažkom teréne, kde poskytujú maximálnu kontrolu a stabilitu v priamom smere.

Trialové obutie Mitas s názvom Trial je dizajnované špeciálne pre trialové závody na všetkých typoch terénu za všetkých podmienok. Je vybavené vysoko výkonnou mäkkou zmesou a nízkotlakovou kostrou pre maximálnu trakciu a kontrolu.

Plochodrážné pneumatiky Speedway je obutie vyrobené z vysoko výkonnej zmesi, ktoré zaisťuje optimálnu trakciu a kontrolu na závodnej dráhe FIM. Okrem Speedway strojov sú tieto pneumatiky vhodné aj pre motocykle LongTrack a Junior.

Na plochú dráhu vyvinul Mitas pneumatiky Flat Track, ktoré disponujú tiež variantom určeným na cestné využitie. K dostaniu je v troch prevedeniach líšiacich sa zmesou, a síce mäkkou označenou oranžovým a žltým pruhom, super mäkkou s oranžovým a zeleným pruhom a variantom bez značenia, určeným na použitie na spevnených komunikáciách.

 

    

 

Klasické motocyklové pneumatiky Mitas

Klasické motocyklové pneumatiky H-06H-04H-03H-02MC-9 dokonale doplnia vzhľad vášho veterána. Bezpečné, dynamické, predvídateľné. Klasické motocyklové pneumatiky pre motocykle Mitas radu H-0 s univerzálnym dezénom s optimálnou priľnavosťou, skvelou stabilitou a vysokou životnosťou sú ideálnou voľbou pre každodennú jazdu po spevnených komunikáciách. Model H-02 je navyše k dispozícii v prevedení Super Side určeným pre postranné vozíky.

 

 

Pneumatiky pre mopedy a skútre

Mitas ponúka kompletnú sadu pneumatík aj pre skútre a mopedy – od klasických jazdných cez zimné až po športové, často vo verzii s obľúbenou bielou bočnicou a vo variantoch rôznych zmesí. Všeobecne vykazujú skvelú ovládateľnosť, priľnavosť v zákrutách aj pri akcelerácii, vysokú bezpečnosť aj výkon a dobrú odolnosť.

Perfektnou voľbou pre náročnú jazdu v meste, rovnako ako na všetkých typoch spevnených povrchov za každého počasia, sú pneumatiky Touring Force SC, ktoré sú pre svoje jazdné vlastnosti originálnym vybavením skútra Piaggio Beverly 400. Vykazujú dlhú životnosť aj optimálnu priľnavosť a využijete ich u všetkých typov športových aj klasických skútrov. V kategórii ďalej nájdeme množstvo ďalších modelov, ako sú MC-17, MC-18, MC-19 alebo klasické dezény MC-5MC-12MC-22 EleganceB-14 a S-05, ktoré sú vhodné aj pre malé vozíky.

Pohodlie na dochádzanie do práce na mopede ponúkajú pneumatiky MC-51 Mediterra. Vďaka zosilnenej zmesi sú pevnejšie, odolnejšie proti defektu a zároveň poskytujú skvelú priľnavosť, stabilitu, dobrú ovládateľnosť a dlhú životnosť. Disponujú konštrukciou, ktorá tlmí vibrácie vozovky a zlepšuje celkový dojem z jazdy.

Majitelia klasických mopedov alebo motocyklov s malým a stredným objemom motora ocenia pneumatiky z rady MC-2MC-11B-3B-4, B-7, B-8 a M-02, ktoré sú navrhnuté na dennú jazdu po všetkých typoch spevnených ciest za každého počasia.

MC-32 sú základné pneumatiky, ktoré je možné použiť aj na nespevnených cestách. Ich zimný variant MC-32 Winter s dezénom M+S určeným pre bezpečnú jazdu v blate a snehu je ideálnym obutím pre motocykle do zimných podmienok. Vybavená je zmesou, ktorá je odolná proti chladu, navrhnutou pre zvýšenú trakciu a dobrú priľnavosť pri nízkych teplotách. Vhodná je aj na montáž hrotov.

Na jazdu v tom najextrémnejšom počasí by sa hodia zimná pneu pre skútre MC-32 WIN Scoot. Vhodná je pre všetky typy skútrov a ponúka možnosť osadenia hrotov. Agresívny dezén navrhnutý pre lepšiu trakciu na snehu v kombinácii so zmesou, ktorá si zachováva pružnosť aj v teplotách klesajúcich pod 0 ° zaručuje optimálny záber pri nízkych teplotách aj na snehu.

Pre športové a závodné skútre je ideálne obutie MC 35 S racer 2.0. alebo MC-34. Náročné podmienky v mestách na všetkých typoch spevnených povrchov a za každého počasia zvládajú pneumatiky MC-20 Monsum, ktorých špeciálna mäkká zmes M+S poskytuje dobrú priľnavosť a stabilitu v priamom smere aj na náročnom povrchu a dezén v tvare písmena „V“ skvele odvádza vodu, blato aj mäkký sneh.

 

   

 

Foto: Mitas Moto Tires Instagram (@mitasmoto); Mitas Moto Tires websides (www.https://www.mitas-tires.com/)