+421 233 456 254

Ťažký vzduch, horúco a zápach? Čas na servis klimatizácie!

Nezabudnite na údržbu klimatizácie. Má zásadný vplyv nielen na pohodlnú jazdu, ale aj na kvalitu vzduchu, ktorú v aute dýchate. Teda aj na vaše zdravie. Rovnako ako ostatné časti vášho automobilu vyžaduje pravidelnú starostlivosť.

Ťažký vzduch, horúco a zápach? Čas na servis klimatizácie!

Výrazne teplé dni sa zatiaľ objavujú skôr sporadicky, napriek tomu už teraz je poznať, že leto bude opäť extrémne horúce. A v horúcom lete sa bez dobre fungujúcej klimatizácie nezaobídete. Je kľúčová nielen pre pohodlnú jazdu. Klimatizácia totiž rozhoduje o tom, aký vzduch v aute dýchate. Vďaka dobre vyčistenej, doplnenej klimatizácii s čistým kabínovým filtrom si jazdu určite užijete v každom počasí. Naopak so zle udržiavanou klimatizáciou vám nehrozí len horúco a pokazený vzduch, ale aj ochorenie vplyvom plesní, baktérií a vírusov, ktoré sa usadzujú najmä v starom filtri. Nehľadiac na to, že absencia pravidelnej údržby klimatizáciu zaťažuje do tej miery, že môže dôjsť k jej výraznému poškodeniu, ktoré často vedie až k nutnosti výrazne drahej, a vlastne zbytočnej, opravy. Všetkým problémom sa dá jednoducho vyhnúť - dobre vykonaným servisom.

 

Ako sa starať o klimatizáciu?

Rovnako ako ostatné časti automobilu, aj klimatizácia vyžaduje pravidelnú údržbu. Vyhnete sa tak mnohým nepríjemnostiam - od zápachu cez zníženú funkčnosť až po situáciu, kedy zistíte, že nefunguje vôbec. Ako sa teda o klimatizáciu starať?

 

1. Pravidelne klimatizáciu dopĺňajte

Chladiace médium je potrebné pravidelne dopĺňať. Je totiž v plynnom skupenstve a pod veľkým tlakom. Aj u nových áut preto dochádza k jeho pozvoľnému úniku (uvádza sa približne až 8 % ročne). Je preto dobré raz ročne skontrolovať jeho stav, doplniť ho a ideálne čo druhý rok celú náplň vymeniť. Počas doplnenia či výmeny chladiva dochádza tiež ku kontrole celého systému, ktorý sa navyše prečistí a premaže – spolu s chladivom sa do systému vstrekuje malé množstvo oleja, ktoré nielen utesňuje spoje, ale premazáva kompresor, ktorý mazivo potrebuje na svoju správnu funkciu.

 

2. Dezinfikujte klimatizačný systém

Klimatizačný systém je zložitým labyrintom, ktorým prechádza vzduch do vášho vozidla. Pleseň, baktérie a vírusy, ktoré budú v lepšom prípade šíriť v aute iba nepríjemný zápach, sa môžu usadiť kdekoľvek. Je preto na mieste ho raz za pol roka vyčistiť antibakteriálnym čističom a raz za rok vymeniť filter. Ten je vďaka svojej funkcii najrizikovejším faktorom na usadzovanie zdraviu nebezpečných nečistôt, ktoré určite vdychovať nechcete. Čistenie klimatizácie antibakteriálnym čističom zvládnete sami, je to minimum, ktoré môžete urobiť svojpomocne. Ideálnou formou dezinfekcie klimatizácie je potom pomocou ozónu. To vám vykonajú v každom dobrom autoservise, vrátane mojepneu. Často sa jedná o súčasť celkového servisu klimatizácie.

 

3. Klimatizáciu pravidelne zapínajte, aj keď ju práve nepotrebujete

Dlhodobé vypnutie klimatizácie, napríklad v zimnom období, celému zariadeniu škodí. Snažte sa klimatizáciu zapnúť minimálne raz za dva týždne. Aspoň na chvíľu. Kompresor sa tak prebehne a v systéme bude kolovať mazivo, ktoré je dôležité pre všetky tesniace prvky. Vykazujú potom lepšie tesniace vlastnosti aj odolnosť. Filter vďaka tomu vyschne a nebude príliš príťažlivý pre baktérie a plesne. V zime si zapnutím klimatizácie môžete napríklad pomôcť pri odhmlievaní či odmrazovaní okien. A ako bonus vás na jar neprivíta zatuchnutý zápach prvého spustenia.

 

4. Klimatizáciu vypínajte pred ukončením jazdy

Pokiaľ klimatizáciu vypnete aspoň pár sekúnd pred ukončením jazdy, výparník stihne vyschnúť a v celom systéme sa bude tvoriť menej baktérií, predĺžite životnosť systému a v horúcom lete sa stihnete aklimatizovať, takže vám bude hroziť nižšia šanca ochorenia spôsobená rýchlym prechodom z chladného do horúceho prostredia.

 

Ako spoznať, kedy doplniť klimatizáciu?

Napriek tomu, že sa budete o klimatizáciu pravidelne starať, môže dôjsť k momentu, kedy sa zníži jej funkčnosť. Príčin môže byť celý rad – od zníženého tlaku po zadrhnutý kompresor. Väčšinou to ale znamená, že je nutné doplniť chladiace médium. Nečakajte na to, až vás upozorní čidlo. Účinnosť klesá postupne a čidlo sa väčšinou spúšťa až vo chvíli, keď chladiace médium dôjde (poprípade klesne tlak). Aby ste sa vyhli nepríjemnej situácii, keď pred niekoľkohodinovou jazdou po rozpálenej diaľnici zistíte, že klimatizácia vypovedala službu, sledujte nasledujúce znaky, podľa ktorých poznáte, že je potrebné venovať jej pozornosť:

- Trvá dlhšiu dobu, než sa vzduch v aute ochladí
- Cítite neobvyklý zápach
- Klimatizácia je nezvyčajne hlučná
- U vás aj u prípadných pasažierov dochádza k podráždeniu dýchacích ciest
- Studený vzduch z klimatizácie vôbec nefúka


Kde a ako doplniť klimatizáciu?

Ideálne je vyhľadať odborníka – najlepšie spoľahlivý autoservis. K výmene je totiž potrebné špecifické vybavenie, skúsenosti a znalosť automobilu aj klimatizačného systému nielen kvôli samotnému doplneniu, ale aj kvôli zvoleniu správneho chladiaceho média. Informácie o správnom type a množstve chladiva pre vaše vozidlo sú uvedené v návode na obsluhu, prípadne ho nájdete na vnútornej strany kapoty. Pokiaľ si nie ste istí, určite ho správne identifikuje skúsený mechanik. Dobrý autoservis je vybavený profesionálnymi prístrojmi, ktoré obsahujú rozsiahlu databázu vozidiel, kde sú tieto údaje uvedené. Také používame aj v mojepneu.

V súčasnosti sa stretávame najmä s chladivami R134a a R1234yf. Starší typ chladiva R134a je menej ekologický a vykazuje výrazne vyšší GWP (Global Warming Potencial – Potenciál globálneho otepľovania), nové chladivo R1234yf je účinnejšie a výrazne ekologickejšie. Vybrať si medzi nimi nemôžete. Záleží totiž na type vašej klimatizácie – chladiace médiá sú pre jednotlivé systémy nezameniteľné. Všeobecne platí, že autá vyrobené pred rokom 2016 používajú staršie R134a a vozidlá vyrobené od roku 2017 používajú R1234yf.

 

Rok výroby vozidla

Najčastejšie chladivo

 Od 50 rokov do roku 1990 R12
 1990 – 1995 (prechodné obdobie) R 12 / R 134a
 1995 do 2011 R134a
 2011 do konca 2016 (prechodné obdobie) R134a / R1234yf
 2017 – súčastnosť

R1234yf

 

K doplneniam klimatizácie odporúčame zvoliť väčší autoservis, poprípade zavolať vopred – staršie a menšie autoservisy si často kvôli potrebnému vybaveniu nevedia poradiť s najnovším typom chladiaceho média. Alebo môžete zvoliť istotu - v mojepneu pracujeme s oboma typmi chladiacich médií a objednať sa k nám môžete online.

 

Spolu s chladiacim médiom sa mení aj olej a kabínový filter

Spolu s výmenou chladiva sa automaticky mení čiastočne aj olej v klimatizačnom systéme a je dobré vymeniť aj kabínový filter. Olej je dôležitý z viacerých dôvodov – tesní medzery medzi spojmi a slúži ako mazivo kompresora. Voľba oleja vždy súvisí s používaným chladivom, typom kompresora, veľkosťou a výkonom klimatizačného okruhu, použitými materiálmi alebo špecifickými požiadavkami. Jeho nesprávny výber môže viesť napríklad k zhoršeniu výmeny tepla medzi chladivom a okolím vozidla či k nesprávnemu množstvu oleja cirkulujúceho v klimatizačnom okruhu a následne k výraznému obmedzeniu životnosti kompresora alebo k jeho úplnému zadretiu.

Bežná výmena oleja často prebieha automaticky počas doplňovania chladiaceho média, kedy je spolu s ním postupne vstrekovaný do systému klimatizácie. Pravidelná výmena oleja kompresora je výrazne lacnejšia, než výmena celého kompresora, na ktorú pri zlej starostlivosti celkom iste dôjde.

Odporúčame nepodceňovať ani výmenu kabínového filtra. Vzduchový filter slúži na ochranu pred prachom, peľom a ďalšími nečistotami. Kabínový filter je zase súčasťou klimatizácie v aute a stará sa o zdravý a svieži vzduch vo vnútri kabíny. Práve v ňom sa usadzuje najviac baktérií, plesní a vírusov, preto je dobré pravidelne ho meniť. Ideálne je raz ročne, alebo po cca 20 000 najazdených km. Ak sa pohybujete vozidlom často v teréne, na stavbách, v silne znečistenom prostredí či na nespevnených cestách, odporúčame ho vymeniť už po najazdení 5000 km.