+421 233 456 254

Čo je to dezén a aká je jeho minimálna hĺbka?

Každý motorista by mal pravidelne kontrolovať hĺbku dezénu. Značná časť vodičov sa napriek tomu spolieha na vek pneumatiky. Tie sa však opotrebovávajú v závislosti od spôsobu jazdy a tvrdosti zmesi, teda správnosti ich použitia v konkrétnom ročnom období. Na ceste sa preto vyskytuje množstvo vozidiel s príliš plytkým dezénom, ktorý nespĺňa bezpečnostné ani zákonné normy.

Čo je to dezén a aká je jeho minimálna hĺbka?

Dezén a jeho typy
V našich pneuservisoch sa stretávame s motoristami, ktorí v otázkach správneho výberu pneumatík aj minimálnej hĺbky dezénu tápu. Všetkým radi poradíme, ale základný prehľad nie je nikdy na škodu. Čo je to teda dezén a aké sú jeho typy?

Dezén je odborný názov pre vzorku pneumatiky. Tvoria ho rôzne lamely a drážky na povrchu behúňa. Podľa ich usporiadania potom rozlišujeme, o aký dezén s akou funkciou sa jedná. Najzákladnejšie sú dezény symetrické, smerové a asymetrické, z ktorých každý je vhodný pre určitý druh jazdy v konkrétnom ročnom období.

Symetrický dezén je typ vzorovania behúňa používaný pri veľkej časti pneumatík strednej a nižšej triedy. Náklady na jeho výrobu sú nižšie, napriek tomu má dobré jazdné vlastnosti. Spadá teda do kategórie žiadaného pomeru cena/výkon. Vhodný je predovšetkým pre vozidlá, ktoré jazdia na kratšie vzdialenosti, napríklad v meste, ako sú MPV alebo SUV. Pneumatiky so symetrickým dezénom sú väčšinou vyrábané do priemeru R18. Na vozidlo ich je možné umiestniť na ľubovoľnú pozíciu.


Špeciálnou formou symetrického dezénu je dezén šípový alebo smerový. Už podľa názvu je jasné, že je usporiadaný do tvaru šípu. Vďaka tomu má perfektný záber po celej ploche a skvele z behúňa odvádza vodu aj sneh. Preto sa jedná o najpoužívanejší typ dezénu pri zimných pneumatikách. Pri montáži je nutné dbať na označenie smeru otáčania.


Pri asymetrickom dezéne sa líšia jeho vnútorné a vonkajšie strany, kedy každá má jasne danú funkciu. Vnútorná strana obvykle zaisťuje odvod vody spolu s prenosom záberových a brzdných síl na vozovku. Vonkajšia strana sa zase stará o vedenie vozidla v priamom smere a zaistenie stability v zákrutách. Nerozlišujeme u nich, či sa jedná o pravú alebo ľavú pneumatiku, ale je nutné pri montáži dodržať jej vnútornú a vonkajšiu stranu (strany sú označené na bočnici).

 

Aká je minimálna hĺbka dezénu?
Zákon hovorí jasne. Letné pneumatiky osobných vozidiel do 3,5 t musia mať pneumatiky s dezénom s minimálnou hĺbkou 1, 6 mm, celoročné a zimné pneumatiky potom 4 mm. Pri motocykloch záleží na kubatúre – minimálna hĺbka dezénu sa u nich pohybuje od 1,0 do 1,6 mm.

 

Ako hĺbku dezénu merať?
Plošne. Teda všade tam, kde pneumatika prichádza do kontaktu s vozovkou – nielen na krajoch, ale aj uprostred. Môže sa totiž stať, že na vonkajšej strane bude hĺbka dezénu v poriadku, napríklad okolo 6 mm, ale uprostred pneumatiky už bude dezén opotrebovaný na 1 mm. Merať by ste ho mali pravidelne každý mesiac a vždy pred absolvovaním dlhšej cesty, napríklad do zahraničia. Na meranie môžete použiť pneumerač, s ktorým je možné zároveň skontrolovať aj správny tlak v pneumatikách.

 

Nikdy nenechávajte výmenu na poslednú chvíľu
Meranie by ste nemali podceňovať, rovnako ako by ste nemali riskovať jazdu na opotrebovaných pneumatikách. Už pri hĺbke dezénu 4 mm je brzdná dráha vozidla na mokrej vozovke dvakrát dlhšia, než u nových pneumatík. Nečakajte teda na zákonný limit a ideálne vymeňte pneumatiky skôr.

novastarapneu.jpg

 

Aké sú riziká nedodržania minimálnej hĺbky dezénu?
Pokuta je to najmenšie, čo vás pri jazde na zjazdených pneumatikách môže stretnúť. Primárnym dôvodom pre jej dodržiavanie je bezpečnosť.


Pneumatika s dezénom opotrebovaným na hranici zákonnej použiteľnosti 1, 6 mm má výrazne dlhšiu brzdnú dráhu ako pneumatika nová (Nové pneumatiky majú obvykle 8-9 mm hlboký dezén).


Dĺžku brzdnej dráhy nových a opotrebovaných pneumatík testovala napríklad spoločnosť Continetnal. Testeri postupne porovnávali brzdnú dráhu letnej pneumatiky ContiPremiumContact 5 s novým dezénom a následne s dezénmi zjazdenými na 3 a 1,6 mm. Zistili, že pri núdzovom brzdení na mokrej vozovke pri rýchlosti 100 km/h sa brzdná dráha dramaticky zvyšuje spolu s ubúdajúcimi milimetrami dezénu. Už pri jeho hĺbke 3 mm sa líšila o 13 m od tej pôvodnej. S dezénom ojazdeným na zákonné minimum, teda 1,6 mm, sa predĺžila až o 23 m. Ak k tomu pripojíme spolu s opotrebením pneumatík tiež úmerne stúpajúce riziko akvaplaningu ….

 

Tip na záver
Chápeme, že neustála starostlivosť o pneumatiky a ich dezén môže byť časovo aj finančne vyčerpávajúca. Máme pre vás ale jeden tip – čas aj financie efektívne ušetríte správne nastavenou geometriou vášho vozidla.