+421 233 456 254

Správny tlak v pneumatikách - osobné vozidlá a motorky

Majú vaše pneumatiky správny tlak? Zistite viac informácií o hustení pneumatík.

Správny tlak v pneumatikách - osobné vozidlá a motorky

Správny tlak v pneumatikách zvyšuje bezpečnosť vozidla, zlepšuje jazdné vlastnosti a šetrí financie. Pri výrazne nižšom tlaku sa zvyšuje valivý odpor vozidla a dochádza k deformácii kostry pneumatiky, čím sa môže zničiť. Pri tlaku nižšom o 20 %, než je odporúčaný tlak udávaný výrobcom vozidla, sa opotrebenie zvýši až o 20 %. Tiež sa zdvihne spotreba paliva až o pol litra na 100 kilometrov. To rozhodne nie je málo! Nesprávny tlak v pneumatikách môže mať tiež výrazný vplyv na ovládanie vozidla. Nezáleží, či je v pneumatikách príliš vysoký alebo príliš nízky tlak. V oboch prípadoch nebude styk pneumatiky s vozovkou správny, čo zapríčiní zhoršenie jazdných vlastností na suchej aj mokrej vozovke. Zvýši sa tiež už spomínané opotrebenie pneumatík. U nedostatočne nahustených sa bude prejavovať nadmerným zbehnutím kraja dezénu, u prehustených naopak zbehnutím stredu dezénu. Preto je tak dôležité pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách.


Hodnota tlaku sa odvíja od odporúčania výrobcu vozidla. Konštrukcia automobilu alebo motocykla, typu a veľkosti pneumatík alebo rozloženie hmotnosti na nápravy. Pokiaľ do vozidla naložíte väčší náklad, môže byť odporúčaný tlak v pneumatikách úplne rozdielny. Údaje o správnom tlaku pre osobné automobily sú uvedené v užívateľskom manuáli alebo aj na štítku, ktorý najčastejšie nájdeme v oblasti dverí vodiča alebo na viečku palivovej nádrže.


Pri motocykloch je správny tlak ešte dôležitejší, pretože viac než citeľne ovplyvňuje správanie celého jednostopového stroja. Tu tiež nájdeme údaje o hustení v manuáli alebo na štítku motocykla, najčastejšie na zadnej kyvnej vidlici.

Tlak kontrolujeme ideálne pred každou jazdou, alebo aspoň 1x za 1-2 týždne, a to na studených pneumatikách. Odporúčame používať osvedčený vreckový manometer. Manometre na benzínových pumpách môžu byť nepresné a potom by meranie mohlo byť veľmi skreslené. Odporúčame tiež kontrolovať raz za čas tlak v rezervnej pneumatike, ak je vozidlo vybavené. Bolo by nemilé pri defekte zistiť, že je rezerva prázdna. Pri motocykloch je potom viac než výrazne odporúčané kontrolovať pred každou jazdou!
Automobily sú dnes vybavené systémami merania tlaku v pneumatikách - TPMS (Tyre Pressure Measuring System). Hlavne z dôvodu bezpečnosti, alebo aj ekológie -> vyššia spotreba = vyššie emisie. Pokiaľ vaše vozidlo disponuje priamym systémom merania tlaku v pneu, je väčšinou možné zobraziť hodnoty tlaku v palubnom počítači. Pri nepriamych systémoch vás kontrola tlaku manometrom neminie.