+421 233 456 254

Ako vybrať detskú autosedačku?

Medzi najohrozenejších účastníkov cestnej premávky patria malé deti. Dobrou správou je, že mnohým zraneniam s ľahkými, vážnymi i fatálnymi následkami sa dá pomerne ľahko zabrániť – správne vybranou a nainštalovanou detskou autosedačkou. Ako na to?

Ako vybrať detskú autosedačku?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výber kvalitnej autosedačky, ktorá poskytne vášmu dieťaťu maximálnu bezpečnosť, nie je žiadna veda. Pozor si v prvom rade dajte na overenie jej funkčnosti certifikáty, pohodlie, ktoré vášmu dieťaťu poskytne a kompatibilitu s vašim vozidlom. Poďme si spolu prejsť 5 najdôležitejších bodov pri výbere detskej autosedačky:

 

Maxi-cosi 1

 

1. Kúpte autosedačku včas

Prvú autosedačku by ste mali vášmu dieťaťu zaobstarať už pred jeho narodením. Dôvod je jednoduchý - cesta z pôrodnice. Je pochopiteľné, že vytúžené novorodeniatko nebudete chcieť ani na chvíľu pustiť z náručia, verte ale, že v aute sa takéto konanie neoplatí. Prečo? Pretože to skrátka nie je bezpečné predovšetkým pre bábätko - túto tému sme podrobne rozobrali v minulom článku na našom blogu.

 

Maxi-Cosi 2

 

2. Uistite sa, že je sedačka certifikovaná a spĺňa tak požadované bezpečnostné normy

Drahšie neznamená lepšie, certifikovaná áno. Pozerajte sa po označeniach ECE R44/04, alebo ECE R44/03, ktoré sú platné od 80. rokov, prípadne i-Size, ktoré bolo zavedené roku 2013 a do budúcnosti by malo byť jediným platným bezpečnostným certifikátom. Avšak všetky uvedené označenia potvrdzujú, že detská autosedačka prešla testovaním a spĺňa európske bezpečnostné normy.

 

Avionaut 1

 

3. Vyberte správnu veľkosť

Nikdy nekupujte väčšiu sedačku s tým, že dieťa dorastie. Autosedačka nie je detské oblečenie ani obuv – ak bude väčšia, než vaše dieťa momentálne potrebuje, nesplní požadovaný stupeň ochrany. Okrem toho, že nesmie byť sedačka príliš veľká, nemôže byť ani príliš malá – vášmu dieťaťu nesmú zo sedačky vyčnievať nožičky a hlavička nemôže presahovať opierku. Sedačku vždy vymeňte za väčšiu, než k takému okamihu dôjde. Pripravte sa teda na to, že spolu s tým, ako bude vaše dieťa rásť, budete autosedačku meniť. Zrejme 2 až 3 krát. Hlavným kritériom pri výbere správnej autosedačky je váha dieťaťa. Podľa nej sa autosedačky delia do 5 základných skupín.

 

4. Delenie autosedačiek

Základné delenie autosedačiek reflektuje ich vek a najmä váhu, ktorá je kľúčová. Je tak vytvorených celkom 5 kategórií:

0: pre deti staré 0–9 mesiacov, ktoré vážia 0–10 kg
0+: pre deti staré 0–12 mesiacov, ktoré vážia 0–13 kg
I: pre deti staré 1–4 roky, ktoré vážia 9–18 kg
II: pre deti staré 3–7 rokov, ktoré vážia 15–25 kg
III: pre deti staré 6–12 rokov, ktoré vážia 22–36 kg

Kategórie 0 a 0+ tvoria tzv. vajíčka či škrupiny. Možno ich použiť nielen pri jazde autom, ale aj na prenášanie dieťaťa. Často ich možno pripevniť k podvozku kočíka. Do auta sa inštalujú proti smeru jazdy kvôli zaisteniu vyššej ochrany krehkej detskej chrbtice. V prípade, že deaktivujete airbag, môžete tento typ autosedačky voziť aj na prednom sedadle. Pripevňuje sa bezpečnostnými pásmi prípadne Isofixom. Pri jej výbere dbajte na čo najrovnejšiu plochu pre bábätko. Vhodné sú do doby, kým samo drží hlavičku. A nezabudnite na dostatok priestoru pre nožičky!

Kategória I je vhodná pre deti zhruba okolo 1 roku. Inštalujú sa už v smere jazdy, avšak v prípade, že je vaše dieťa malé, je vhodné umiestniť ju stále proti smeru jazdy (kvôli spomínanej ochrany chrbtice), pokiaľ to výrobca umožňuje. Na ich upevnenie sa používa Isofix.

Kategórie II a III sú už autosedačky pre staršie deti. Pri ich výbere dbajte na to, aby malo dieťa dostatočnú bočnú ochranu hlavy a nastaviteľné operadlo, ktoré je neoddeliteľné od zvyšku detskej autosedačky. Na ich inštaláciu sa bežne používajú bezpečnostné pásy, mnohé z nich však disponujú aj Isofixom.

Pre najstaršie deti potom môžete použiť iba podsedák. Majte ale na pamäti, že ten je pre vášho potomka najmenej bezpečný.

 

maxi-cosi 3

 

5. Dbajte nielen na bezpečie, ale aj na pohodlie

Zvážte, koľko času budete s dieťaťom v aute tráviť. Čím viac, tým by pre neho mala byť sedačka pohodlnejšia. U starších detí je ideálne vziať ich pri výbere novej autosedačky so sebou a nechať si ju vyskúšať.

Pozor dávajte na vyhovujúcu veľkosť, aby nebola príliš široká či úzka, spôsob upínania – pásy by dieťaťu nemali nikde prekážať, poťah – kvalitný materiál by nemal škrabať či nijako dráždiť, dieťa by sa nemalo pri kontakte s ním príliš potiť ani cítiť akékoľvek iné nepohodlie, polstrovanie - prezrite si, či je umiestnené na vyhovujúcich miestach, poprípade či ním sedačka vôbec disponuje, opierku hlavičky - všimnite si, či vášmu dieťaťu vyhovuje. Dbajte tiež na dostatok priestoru pre nožičky a v neposlednom rade sa uistite, že autosedačka umožňuje vášmu zvedavému dieťaťu dostatočný rozhľad po okolí alebo rovno výhľad z okna.


Pokiaľ vás zaujíma, prečo majú detské autosedačky zmysel mimo vyhnutia sa pokute za ich nepoužívanie, môžete si prečítať článok na našom blogu, ktorý sa téme venuje. Ak nič také nepotrebujete, rovno kúpte svojmu potomkovi vyhovujúcu sedačku a vydajte sa spolu autom za dobrodružstvom.

 

Maxi-cosi55