+421 233 456 254

Autom na letnú dovolenku III: Aká je povinná výbava v zahraničí? Aké tam sú dopravné predpisy? Čo sa vám bude v aute vždy hodiť?

Stierače stierajú, svetlá svietia? S týmto sloganom si pred dovolenkou vystačí reklama, vaše auto bohužiaľ nie. Aká je v zahraničí povinná výbava automobilu, aké tam sú dopravné predpisy a čo pred odchodom rozhodne nenechať doma?

Autom na letnú dovolenku III: Aká je povinná výbava v zahraničí? Aké tam sú dopravné predpisy? Čo sa vám bude v aute vždy hodiť?

Čo všetko skontrolovať na osobnom automobile pred odchodom na letnú dovolenku ste sa dozvedeli v prvom diele nášho dovolenkového seriálu. V druhom diele sme prebrali, prečo nie je dobré podceňovať kontrolu pneumatík a na čo sa u nich pred odchodom na dlhšie vzdialenosti zamerať. V treťom diele sa spoločne pozrieme na to, aká je povinná výbava automobilu v SR a v zahraničí, konkrétne v najobľúbenejších dovolenkových destináciách Slovákov, kde zistiť dopravné predpisy v zahraničí, a čo všetko sa vám bude pri cestovaní autom hodiť, aby ste si užili príjemnú cestu bez zbytočného zdržovania.

 

Povinná výbava osobného automobilu v SR a v zahraničí

Nielenže sa povinná výbava automobilu v SR a v zahraničí môže líšiť. Ona sa naozaj líši. Odporúčame rešpektovať ju vo všetkých krajinách, v ktorých sa budete pohybovať. Pri prípadnej kontrole si ušetríte množstvo zbytočného jednania, času aj financií. Pribaliť si napríklad do Francúzska alkohol tester navyše nie je príliš nákladné časovo ani ekonomicky a za ten pokoj to jednoducho stojí.

 

V Slovenskej republike tvorí povinnú výbavu automobilu:

Autolekárnička, ktorá musí obsahovať: hotový obväz s 1 vankúšikom (3 kusy), hotový obväz s 2 vankúšikmi (3 kusy), náplasť hladká cievka (1 kus), ovínadlo škrtiace gumené (1 kus), rukavice gumené (latexové, 1 pár) , izotermická fólia (min. 200 x 140 cm, 1 kus), nožnice (antikorózne, zahnuté a so zaoblenými hrotmi, 1 kus).
Reflexná vesta - ideálne je ale keď máte vestu pre každého pasažiera.
Výstražný trojuholník – pokiaľ idete s prívesom alebo dlhým vozidlom, majte pri sebe dva.
Náhradné koleso či sada na opravu pneumatiky s kompresorom.


Ideálne je voziť tiež: rezervné žiarovky a poistky (každá po kuse), náradie na výmenu pneumatiky z defektom (zdvihák, kľúč na matice), štartovacie káble a ťažné lano, prípadne hasiaci prístroj.

Povinnú výbavu automobilu by ste mali mať vždy po ruke, pripravenú na okamžité použitie. Reflexnú vestu umiestnite priamo do kabíny auta, napríklad do priehradky vo dverách. Lekárničku je nutné voziť na suchom mieste, chránenú pred priamym slnečným svetlom. Napríklad v priehradke u spolujazdca. Zvyšok výbavy môžete umiestniť do kufra tak, aby ste sa k nej v prípade potreby ľahko dostali - dať ju na dno a naskladať na ňu kufre zbalené na dovolenku nie je dobrý nápad.

 

Najčastejšie destinácie slovenských autodovolenkárov a ich povinná výbava:

  • Česko: Výstražný trojuholník, reflexná vesta a autolekárnička, (autosedačka).
  • Rakúsko: Výstražný trojuholník, reflexná vesta a autolekárnička, (autosedačka).
  • Nemecko: Výstražný trojuholník, reflexná vesta a autolekárnička, (autosedačka).
  • Slovinsko: Výstražný trojuholník (dvakrát ak idete s prívesom), reflexná vesta pre všetkých vystupujúcich z vozidla, rezervné koleso + náradie na jeho výmenu (ak sa nejedná o disky, ktoré umožňujú jazdu aj s defektom (runflat)), (autosedačka).
  • Poľsko: Výstražný trojuholník, reflexná vesta pre všetkých vystupujúcich z vozidla a hasiaci prístroj, (autosedačka). Lekárnička je povinná pre vozidlá zaisťujúce komerčnú dopravu.
  • Maďarsko: Výstražný trojuholník, reflexná vesta pre všetkých pasažierov vo vozidle, autolekárnička, (autosedačka).
  • Chorvátsko: Výstražný trojuholník (vozidlá s prívesom musia mať trojuholníky dva), reflexná vesta, autolekárnička, náhradné žiarovky (ak vozidlo nemá LED svetlomety či xenóny), hasiaci prístroj pre úžitkové vozidlá kategórie N a ťažné lano, (autosedačka).
  • Taliansko: Výstražný trojuholník, reflexné vesty pre všetkých vystupujúcich z vozidla, (autosedačka).

Zdroj fotografií: Thule Instagram (@thule)

 

Čo sa vám bude v aute vždy hodiť?

Motorový olej – V horúcom počasí môže byť spotreba až jeden liter oleja na 1 000 km a čerpacia stanica nemusí byť vždy v dojazdovej vzdialenosti.
Destilovaná voda – Možno použiť do chladiča aj ostrekovačov.
Svietidlo - Baterka alebo prenosné svietidlo je pre prácu za zníženej viditeľnosti skvelým pomocníkom.
Základné náradie – Aj so skrutkovačom a kombinačkami sa dá vykonať množstvo servisných zásahov. Záleží na vašej zručnosti.
Mapa – Dokonca aj v 21. storočí využijete pri jazde autom klasickú mapu. Internet je nie vždy po ruke. Riešením môžu byť offline mapy - treba však dbať na ich aktuálnosť.
Správne naložené auto - Ťažké veci dole, batožinu skladajte tak, aby ste videli cez zadné sklo, všetko dôležité (napr. povinnú výbavu) majte vždy po ruke a hlavne: minimum predmetov v kabíne - už pri prudkom zastavení sa z nich stávajú nielen zdravie, ale priamo život ohrozujúce lietajúce predmety: priemerný mobilný telefón váži pri náraze v rýchlosti 50 km/h 2 kg, pri 90 km/h 3,6 kg a na diaľnici pri 130 km/h viac ako 5 kg. Plná dvojlitrová PET fľaša v takom prípade váži takmer 74 kg. Skvelým riešením ako sa vyhnúť veciam v kabíne a mať v aute dostatok miesta nielen pri ceste na dovolenku je strešný box. My veríme tým od značky Thule.
Ostatné - Hasiaci prístroj, ťažné lano, štartovacie káble, solárna nabíjačka, deka, ... čokoľvek, čo vám uľahčí alebo spríjemní cestovanie a nie je v danej krajine nelegálne je dobré do auta pribaliť.


V neposlednom rade si prejdite dopravné predpisy v zahraničí

Zoznámte sa s nimi ešte pred jazdou. Ich prehľad spolu s kompletným infom o cestovaní autom v zahraničí podáva napríklad ÚAMK.