+421 233 456 254

Autom na letnú dovolenku II: Nepodceňujte pneumatiky

Stierače stierajú, svetlá svietia? S týmto sloganom si pred dovolenkou vystačí reklama, vaše auto bohužiaľ nie. Nepodceňujte pneumatiky.

Autom na letnú dovolenku II: Nepodceňujte pneumatiky

V minulom diele Autom na letnú dovolenku sme sa zamerali na to, čo na vozidle pred odchodom skontrolovať, ktoré servisné úkony prípadne vykonať, a prečo je dobré zveriť túto prehliadku profesionálom. Dnes sa zameriame na pneumatiky.

Mnoho vodičov na nich pri kontrole vozidla pred letnou dovolenkou zabúda. Na cestách potom vidíme ojazdené, podhustené gumy, niekedy dokonca so zimným dezénom. A to napriek tomu, že správne zvolené obutie s dobrým tlakom jazdu nielen výrazne spríjemní. Je vďaka nemu tiež bezpečnejšie a ekonomickejšie.

 

Správny typ je základ

Obuté majte letné, prípadne celoročné pneumatiky. V žiadnom prípade sa na cestu nevydávajte v zimnom obutí, hoci ho u nás legislatíva v lete nezakazuje. Je to nebezpečné, jazdu si toľko neužijete a rozhodne neušetríte. Skôr naopak.

Každá pneumatika je dizajnovaná pre rozdielne pracovné teploty, rovnako ako počasie. Zimné pneumatiky majú mäkšiu zmes a dezén prispôsobený na jazdu po snehu a ľade, zatiaľ čo letné pneumatiky vykazujú vyššiu tuhosť a dezén majú prispôsobený na odvádzanie vody počas jazdy za dažďa.

Kvôli mäkšej zmesi zimného obutia sa pneumatika pri teplotách približne nad 8 °C nadmerne zahrieva. Výsledkom je jej rýchle opotrebenie a zhoršenie jazdných vlastností. To sa najvýraznejšie prejavuje na brzdnej dráhe, ktorá sa môže predĺžiť až o 20 %. Napríklad pri jazde 90 km/h sa dráha na zastavenie na suchej vozovke pretiahne zhruba o 14 metrov a za zhoršených podmienok sa môže predĺžiť ešte výraznejšie. Okrem dlhšej brzdnej dráhy sa rozdielna zmes prejaví aj v zákrutách. Auto s prehriatymi pneumatikami na ceste „pláva“ a jazda je nepredvídateľná a neistá.

Pri jazde v daždi vzorka zimného dezénu nie je schopná dostatočne odvádzať vodu a môže ľahšie dôjsť k akvaplaningu. Ten môže mať hlavne pri vyšších rýchlostiach fatálne následky.

Detailné informácie o tom, prečo v lete obuť letné pneumatiky, sa dozviete v článku Zimné pneu v lete? Zbytočný risk na našom blogu.

A pokiaľ ešte stále jazdíte na zimných pneumatikách, pred odchodom na letnú dovolenku je pravá chvíľa ich vymeniť. Letné alebo celoročné pneu si môžete vybrať z našej širokej ponuky.

 

 

Hĺbka dezénu, opotrebenia a geometrie

Nespoliehajte sa na vek pneumatiky a pred odchodom vykonajte ich vizuálnu kontrolu – predovšetkým stavu a opotrebenia. V lete má mať dezén pri vozidlách do 3,5 t minimálnu hĺbku 1,6 mm, a to takmer vo všetkých krajinách EÚ.

Hĺbku dezénu merajte plošne, teda všade tam, kde je v kontakte s vozovkou. To znamená nielen na krajoch, ale aj uprostred.

Pneumatika s dezénom opotrebovaným na hranici zákonnej použiteľnosti 1, 6 mm má výrazne dlhšiu brzdnú dráhu ako pneumatika nová (Nové pneumatiky majú obvykle 8-9 mm hlboký dezén). Už pri hĺbke dezéna 4 mm je brzdná dráha vozidla na mokrej vozovke dvakrát dlhšia ako pri nových pneumatikách. Preto nečakajte na zákonný limit a ideálne vymeňte pneumatiky skôr.

Nerovnomernému či zbytočnému opotrebovaniu pneumatík sa dá vyhnúť dobre nastavenou geometriou. Odporúčame preto jej pravidelnú kontrolu.

Všetko o dezéne sa dozviete v článku na našom blogu Čo je to dezén a aká je jeho minimálna hĺbka?.

 

 novastarapneu.jpg

Najčastejšia chyba – správne nahustenie pneumatík

Až 70% vodičov jazdí na podhustených pneumatikách. Nerobte rovnakú chybu. So správne nahustenými pneumatikami bude vaše vozidlo lepšie ovládateľné, bezpečnejšie a spotrebuje optimálne množstvo paliva.

Ako majú byť vaše pneumatiky správne nahustené, uvádza výrobca. Nezabudnite, že plne naložený automobil má rozdielny odporúčaný tlak. Uvedený je v návode, alebo na štítku, ktorý je obvykle nalepený u vodiča v zádverí, prípadne za viečkom nádrže.

 

Nezabudnite na rezervu

Pri kontrole pneumatík nezabudnite na rezervné obutie a stav lepiacej sady. Uistite sa, že rezervná pneumatika je letná, nie je opotrebovaná a má dostatočnú hĺbku dezénu. Pri lepiacej sade potom skontrolujte jej stav a dátum expirácie.