+421 233 456 254

Čo je Aquaplaning, čo ho spôsobuje a ako sa pri ňom správať?

Pojem aquaplaning je u nás už celkom známy a každý ho už pravdepodobne niekedy počul. Čo to ale vlastne je?

Čo je Aquaplaning, čo ho spôsobuje a ako sa pri ňom správať?

Aquaplaning

Ide o stav, kedy pneumatika stratí kontakt s vozovkou vplyvom veľkého množstva vody pod ňou. Príčina je pomerne jednoduchá – pneumatika nestihne všetku vodu odviesť a tá sa tak nahrnie pred ňu. Dochádza k vytvoreniu tzv. vodného stĺpu a následnému nadľahčeniu kolesa, s čím prichádza strata trakcie a vozidlo sa stáva v danej chvíli neovládateľným.

Zdroj: www.uniroyal-online.cz

Čo ho ovplyvňuje

Riziko vzniku aquaplaningu je ovplyvnené hneď niekoľkými faktormi. Najzásadnejším je rýchlosť a hĺbka dezénu. Čím rýchlejšie idete, tým menšia je styková plocha pneumatiky s povrchom a riziko tak rastie. Podobne je to aj s dezénom – čím menšia je jeho hĺbka, tým menej vody je schopný odvádzať. V prípade kvalitných letných pneumatík dochádza k tomuto javu v rýchlostiach okolo 80 km/h. Avšak so zjazdenými pneumatikami sa hranica zníži už na 55 km/h. Zároveň sa tiež predlžuje brzdná dráha či už na mokre alebo suchu. Ďalším faktorom je napríklad šírka pneumatík, pri ktorej platí, že užšia lepšie prechádza cez vrstvu vody a je tak bezpečnejšia. Zabudnúť samozrejme nesmieme ani na vhodnú zmes pneumatík. Zimná pneumatika nebude pri ľahko vyšších teplotách dosahovať rovnaké výsledky ako pneumatika s letnou zmesou. Dôležité je aj správne nahustenie a typ vzorky.

Kritické místa

Každému asi ako prvé napadne veľká kaluž a má samozrejme pravdu. Vyhýbať sa všeobecne miestam, kde sa dá očakávať väčšia koncentrácia vody, je pri jazde autom (obzvlášť vo vyšších rýchlostiach) veľmi dobrý nápad. Najväčším strašiakom sú však vyjazdené pozdĺžne koľaje, v ktorých dochádza k aquaplaningu najčastejšie.

Ako reagovať

Úplne zásadné je držanie volantu. V situácii, keď nabehnete okolo do hlbšej kaluže, vám volant dá pomerne razantne najavo, že to nebol veľmi dobrý nápad. Pokiaľ držíte volant ležérne jednou rukou na hornej strane goliera volantu, nemáte šancu adekvátne reagovať. Preto odporúčame držať volant s rukami v rovnovážnej polohe „tri štvrte na tri“. Získate tak oveľa väčší cit a presnosť riadenia, čo vám pomôže lepšie zvládnuť kritické situácie. Dôležité je držať volant rovno a nesnažiť sa s autom zápasiť. V prípade, keď sa pneumatikám vráti priľnavosť s povrchom a vy budete mať kolesá vytočené nejakým smerom, dôjde k šmyku a tým opäť k strate kontroly. Ďalej by sme odporučili mierne ubrať plyn, prípadne zošliapnuť spojku, nie však brzdiť.

Všeobecne platí, že rýchlosť a spôsob jazdy je potrebné upraviť podľa stavu vozovky a poveternostným podmienkam. Pri veľkom daždi radšej zvoľnite, hoci vám to dopravné značky nenariaďujú.

Tipy na kvalitné letné pneumatiky

Kvalitní letní pneumatiky 165/70 R14

Kvalitní letní pneumatiky 175/65 R14

Kvalitní letní pneumatiky 185/60 R14

Kvalitní letní pneumatiky 195/55 R15

Kvalitní letní pneumatiky 195/65 R15

Kvalitní letní pneumatiky 205/55 R16

Kvalitní letní pneumatiky 225/45 R17

Kvalitní letní pneumatiky 195/70 R15C

Kvalitní letní pneumatiky 205/65 R16C