+421 233 456 254

Ako správne prezuť auto na nové pneumatiky? Jednoduchý návod

Pokiaľ máte dve sady pneumatík na diskoch, nič vám nebráni prezuť auto svojpomocne doma.

Ako správne prezuť auto na nové pneumatiky? Jednoduchý návod

1. Príprava náradia a vhodného miesta
Pred celým procesom je nutné si pripraviť vhodné náradie. Budete potrebovať zdvihák na auto (hovorovo „hever“), kľúč alebo rázový uťahovák. Odporúčame si pripraviť aj rukavice a pracovný odev.
Auto umiestnite na rovný a pevný povrch. Zaraďte najnižší rýchlostný stupeň alebo spiatočku. Pri automatickej prevodovke zaraďte „P“. Teraz povoľte kľúčom skrutky na disku kolesa o pol otáčky Vsuňte zdvihák (hever) pod rám vozidla – značky na bočnom prahu auta. Nadvihnite auto ľahko nad povrch..

TIP: Pre maximálnu bezpečnosť podložte zvýšené vozidlo dreveným klátom alebo záložnou pneumatikou s diskom.V prípade vady na zdviháku nedôjde k pádu vozidla na tvrdý povrch. Vďaka tomu zabránite škode na zdraví či majetku.

2. Výmena kolesa
Akonáhle je vozidlo zdvihnuté, odskrutkujte kľúčom alebo rázovým uťahovákom všetky skrutky na danom kolese. Koleso potom zložte. Skontrolujte, či nie je na vozidle viditeľné poškodenie – napríklad na brzdovom systéme. V prípade poškodenia ihneď volajte náš servis.
Na náboj nasaďte nový disk s pneumatikou. Dajte pozor na smerové značenie zimných pneumatík. Šípka často doplnená o anglické slovo „rotation“ musí vždy mieriť na smer jazdy vozidla. Skrutky zaskrutkujte, ale neuťahujte.
Vozidlo opatrne zložte zo zdviháka (heveru). Dotiahnite skrutky.

3. Kontrola tlaku a nastavenie senzora
Pomocou merača tlaku (odborne „manometer“) skontrolujte správne nahustenie pneumatík. Aký je správny tlak nájdete v našom článku "Správny tlak v pneumatikách – osobné vozidlá a motorky".
U novších áut nezabudnite na synchronizáciu TPMS senzorov. Pri niektorých autách stačí len aktualizovať údaje v infotainmente vozidla.

TIP: Ako správne uskladniť pneumatiky po sezóne?